Ekonomide 2013 bilançosu

Dünya ekonomisi küresel krizin etkileri ile boğuşurken, Türkiye ekonomisi açısından 2013, önemli gelişmelerin yaşandığı bir yıl oldu. Türkiye ekonomisi, yıla rekor ihracatla başladı.

ANKARA -Türkiye ekonomisi 2013 yılında önemli gelişmeler yaşadı. Ocakta, 2012 yılında ihracatta 152 milyar 561 milyon dolarla Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığı açıklandı.

AA muhabirlerinin derlemelerine göre, Amerikan Merkez Bankasının (Fed) tahvil alımlarını azaltacağının sinyalini vermesi, uluslararası piyasalarda hareketlenmelere yol açarken, Ben Bernanke'nin görev süresinin dolmasının ardından Şubat 2014'te Fed'in başına geçecek Janet Yellen'in parasal desteğinin sürmesi gerektiğine yönelik açıklaması piyasaları rahatlattı. Fed, aralıkta aldığı kararla aylık 85 milyar dolarlık tahvil alım miktarını 10 milyar dolar azaltarak, 75 milyar dolara indirdi. 

Küresel ekonomik krizin yaralarını sarmaya çalışan Avro Bölgesi'nde ise ekonomi düzelmeye başlarken, büyüme, hafif ve düzensiz devam etti. 

Buna karşılık Türkiye ekonomisi, yıla rekor ihracatla başladı. Ocak ayında, Türkiye'nin 2012 yılında ihracatta 152 milyar 561 milyon dolarla Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığı açıklandı.

Yıla hızlı başlayan Türkiye ekonomisinde, birbirinden önemli gelişmeler yıl boyunca devam etti.

Gelişmeler teyit edildi

Uluslararası derecelendirme kuruluşları, Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri teyit etti. Kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P) Türkiye'nin kredi notunu BB'den yatırım yapılabilir seviyenin bir alt kademesi BB+'ya yükselttirken, mayıs ayında Moody's, Kanada kaynaklı Dominion Bond Rating Services ve Japan Credit Rating Agency (JCR) olmak üzere 3 uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu, Türkiye'nin kredi notunu "yatırım yapılabilir" seviyeye yükseltti. Böylece geçen yıl kasım ayında not artışı yapan Fitch ile birlikte 4 uluslararası kredi derecelendirme kuruluşunca Türkiye'nin kredi notu "yatırım yapılabilir" seviyeye yükseltilmiş oldu.

Yine bu yıl içinde İMKB, yerini Borsa İstanbul'a bıraktı. Borsa, arka arkaya kapanış rekorları kırdı.

Türkiye'nin en önemli projelerinden İstanbul'a yapılacak 3. havalimanın ihalesi gerçekleştirilirken, Sinop'a yapılması planlanan nükleer santrale ilişkin anlaşma imzalandı. 

Özelleştirme işlemlerinin tamamlanmasıyla elektrik dağıtımı tümüyle özel sektöre devredildi.

Fed'in tahvil alımını azaltacağı açıklamalarının ardından 2 liranın üzerine çıkan dolar, aralık ayının sonlarında ise TL karşısında tarihinin en yüksek seviyesi olan 2,0947 lirayı gördü.

Rekabet Kurulu, bankalara rekor düzeyde ceza verdi. Kurul, mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetleri alanında rekabeti ihlal ettikleri gerekçesiyle haklarında soruşturma yürüttüğü 12 bankaya toplam 1 milyar 116 milyon 957 bin 468 lira ceza verilmesini kararlaştırdı.

IMF ile ilişkilerde borçsuz dönem başladı 

Türkiye ekonomisi için tarihi nitelikte bir diğer gelişme ise Uluslararası Para Fonu (IMF) ile ilişkilerde borçsuz döneme girilmesi oldu. Türkiye'nin IMF'ye olan kredi borcunun yaklaşık 421 milyon dolarlık son taksitinin transferi, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı'nın katılımıyla Merkez Bankası'nda gerçekleştirildi. Böylece Türkiye, IMF'ye borçlu ülkeler grubundan, IMF'ye kredi sağlayan ülkeler grubuna geçmiş oldu.

Marmaray açıldı

"Asrın Projesi" olarak da nitelendirilen, Asya ile Avrupa kıtaları arasında denizin altından kesintisiz demiryolu ulaşımı sağlayan Marmaray açıldı. Dünyanın en önemli projelerinden olan Marmaray, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yabancı devlet adamlarının da katıldığı törenle hizmete açıldı. 

İkramiye 50 milyon

Milli Piyango İdaresi, yılbaşı özel çekilişinin büyük ikramiyesini 50 milyon lira olarak belirledi.  Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Milli Piyango İdaresine ait şans oyunlarının 10 yıllık lisans verilmesi suretiyle özelleştirilmesi için ihaleye çıktı. 

EXPO 2020'de İzmir elendi 

Paris'ten üzücü haber geldi ve İzmir, EXPO 2020 oylamasının ikinci turunda elendi. EXPO 2020'nin hangi kentte düzenleneceğini belirlemek üzere toplanan Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Kurulu'nda yapılan oylamada İzmir 36 oy aldı. Dubai, 116 oy alarak EXPO’ya ev sahipliği yapmaya hak kazandı. 

TİM verilerine göre, kasım ayında ihracat, 2012 yılının aynı ayına göre, yüzde 8,8 artışla 13 milyar 797 milyon dolar oldu ve Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracat tutarı olarak kayıtlara geçti. 

Maliye Bakanı Şimşek, Varlık Barışı kapsamında ülkeye 10,5 milyar lira kaynak geldiğini ve 209 milyon lira vergi tahsil edildiğini bildirdi.

Altın ithalatı

Türkiye, 2013 yılı ocak-kasım döneminde gerçekleştirdiği 270 ton 669 kilogram altın ithalatı ile tüm zamanların en yüksek seviyesinde altın ithalatı gerçekleştirdi.

Merkez Bankasının toplam rezervleri 13 Aralık ile biten haftada 326 milyon dolar artarak 135 milyar 964 milyon dolar ile tarihi zirveye ulaştı.Dolar, TL karşısında tarihinin en yüksek seviyesi olan 2,0947 lirayı gördü.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 17 Aralık'ta başlayan İstanbul merkezli operasyonunun, Hükümete, AK Parti ve Türkiye'ye yönelik yapıldığını belirterek, bu oyunu bozmak ve gerçeklerin ortaya çıkmasını sağlamak için bakanlık görevinden istifa ettiğini bildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri