Yeni Yaşam Derneği’nin Hollanda Kraliyeti Matra Programı desteğiyle kurduğu "Ekonomi ve Toplum Akademisi" projesinin, 2020 yılından itibaren Diyarbakır merkezli olarak başlattığı faaliyetlerinin kapanış toplantısı yapıldı.
Etkinlikte akademinin kurumsallaşmasında rol oynayan akademisyen ve uzmanlara birer teşekkür plaketi takdim edildi.
Pandemi etkisiyle klasik anlamda üniversite kavramı yeniden tanımlandı
Diyarbakır’da yurttaş bilimi ve katılımcı akademi çalışmalarını yürüttüklerini belirten Proje yöneticilerinden Duygu Berekatoğlu, “Ekonomi ve Toplum Akademisi” projemizin kapanış toplantısında hoş yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Geçen sene başında ilk çalıştayımızı gerçekleştirdiğimizde projenin bizim için de bir öğrenme süreci olduğunu belirtmiştik. Bu öğrenme sürecinde başta Pandemi kısıtlamaları ve riskleri olmak üzere birçok sorunla karşılaştık hatta Matra projeyi durdurmak istedi biz çözüm önerisi geliştirerek “Akademinin Online”a geçmesi ve projenin devam ettirilmesi konusunda mutabakata vardık. Nihayetinde gecikmeli de olsa faaliyetlerimizi hızlandırıp 5 tematik alanda 125 konu ile Akademi’nin güçlü bir arşivini oluşturduk. 30 seminer mevcut durumda youtube kanalımızda erişime açık geri kalan video seminerler ders içeriği olarak “Online Akademi” de ücretsiz erişim için sadece kayıt olmak koşuluyla sağlanabilmektedir. Online Akademi’ye birçok örnek olmakla beraber, hatta pandemi etkisiyle klasik anlamda üniversite kavramı yeniden tanımlandı diyebiliriz. Özellikle Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Horizon Avrupa politika dokümanları “Bilimin sadece profesyonellerin bir üretme alanı değil aynı zamanda yurttaşların da dahil olduğu bir etkileşim ve bilimsel faaliyetlerin katılımcılık ekseninde yürütülmesi gereken bir alan” olarak tanımlamaya başladı. Bu alanı da Yurttaş Bilimi (Citizen Science) diye tanımlandı. Bunun pratik adımları için de “Toplumla Toplum İçin Bilim-” programları çerçevesinde Avrupa’da 300’den fazla proje hayata geçirildi. Üzerinde çalıştığımız “Ekonomi ve Toplum Akademisi” projemiz de bu 300’ün içerisinde olmasa da “Katılımcı Akademi” “Yurttaş Bilimi” örneği olarak AB sürecinde Kürt Coğrafyasının bilimsel bilgiye erişim kapasitesindeki açık ile “Dijital Açık” olarak tanımlanan teknolojik ve sosyal ilerlemede makası kapatacak küçük bir adım olarak hayata geçirmek için bir akademik özgürlük alanı oluşturmak için yola çıktık.”
Online Akademi ile şimdiye kadar binlerce kişiye ulaştık
Berakatoğlu, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yaşanan bu süreçte akademik özgürlükler alanının daraldığına vurgu yaparak konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bölgemizin çatışma koşulları içerisinde aynı zamanda bir dayanışma akademisi olma gerekliliğini de ortaya koymuştur. Bölgemizin çatışma ve savaş, demokrasi ve özgürlükler ile ilgili özgün koşullarında akademik üretkenlikleri ile birlikte sosyal duyarlılığı toplumla aynı duygu ve fikriyat ile bütünleşmiş çok değerli akademisyenleri tanışma imkanı bulduk. Bu da akademimizin en güçlü yanlarından oldu. Bir yandan yurttaş bilimi ve katılımcı akademiyi hayata geçirmeye çalışırken başka bir yandan Fizikten Kimyaya, Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Özgürlüğünden Çatışma Çözümü ve Barış İnşasına çok geniş bir yelpazede “bilgiye erişim hakkı” ve “eğitim hakkı”nı güçlendirecek düzeyde video seminerleri arşivi oluştu. 5 tematik alandan farklı sayılarda olmakla beraber çok farklı kesimlere hitap edecek bir “Online Akademi” ortaya çıktı. Online Akademi’nin de teknik altyapısı da sürekli gelişmektedir. Öğrenen Örgütler metodolojisi ile hem biz öğreniyoruz hem de öğrenmeye teşvik ediyoruz. Online Akademi ile şimdiye kadar binlerce kişiye ulaştık. Akademi’ye kayıt olup düzenli olarak dijital video seminerlerimizi takip eden 500’den fazla katılımcı, youtube kanalımıza yüklediğimiz 33 seminere 3500’den fazla kişi katılım sağladı. Matra programına akademiyi geliştirmek için başvuruda bulunduk, umarız ki projemiz başarılı olur da çok daha iyi ve daha sistematik bir çerçevede Akademi ileriye taşıyabilecek gerçek bir “Yurttaş Bilimi-Katılımcı Akademi”ye dönüştürebiliriz. Desteklerinizle tabi. Proje süresi boyunca karşılaştığımız sorunları birlikte çözdüğümüz ekip arkadaşlarım Melek ve Dilan a, verdikleri emekten dolayı çok teşekkür eder. Siz değerli akademisyen ve uzmanlarımızın göstermiş olduğunuz çok değerli emeğinize ve katkılarınızdan dolayı sonsuz teşekkürlerimi sunmak istiyorum.”
Diyarbakır’dan projemizle ilgili inanılmaz güzel geri bildirimler alıyoruz
Proje yöneticilerinden Dilan Güvenç de yaptığı teşekkür konuşmasında; “Ekonomi ve Toplum Akademisi” projemizin kapanış toplantısında sizlerle birlikte olmaktan çok büyük memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum. Derneğimizin ilk ve en çok önem verdiğimiz projesi vesilesiyle çok değerli hocalarımızla bir araya gelme imkanı bulduk. Kürt Coğrafyasında hak temelli çalışmaların neredeyse durdurulduğu bir süreçte küçük bir arkadaş grubu ile başlattığımız hak temelli çalışmalarımızda bugün oluşturduğumuz “Yurttaş Bilimi” çalışmaları geliştiren “Katılımcı Akademi” projemizde hak temelli çalışmaları güçlendiriyoruz. Diyarbakır’dan projemizle ilgili inanılmaz güzel geri bildirimler alıyoruz. Sizlerle çalışırken çok kısıtlı imkanlarda dahi biz Kürtlerin ne kadar güzel şeyler ortaya çıkartabileceklerine tanık olduk. Her bir hocamız kendi alanlarında bir derya olduğunu ve keşke imkânları geliştirip çok daha güçlü ve çok geniş bir yelpazede bu çalışmaları toplumun tabanına yayabilecek bir mekanizma oluşturabilsek diyorum. Tüm Dünya dijitalleşmeye giderken Diyarbakır’ın çok dilli bir perspektifle bilgiye erişimi kolaylaştıran ilk “Dijital Akademi”sinin de temellerinin sizlerle atmış olmaktan çok büyük mutluluk duydum. Online platformumuzu her gün güncelliyor ve geliştiriyoruz. Akademiye anlık kayıt alabiliyoruz. Sadece son bir ayda Youtube üzerinden 3 binden fazla kişiye ulaştık. Akademi geliştikçe çok daha fazla kişiye ulaşacağımızdan hiç kuşkum yok. Bunu da siz değerli hocalarımız gibi deryaları daha fazla bu çalışmalarımıza katarak kolektif olarak başarabileceğimize inanıyorum. Hepinize katkılarınızdan dolay teşekkürlerimi sunuyorum. Sizlerle çalışmak çok keyifliydi. Umarım bu çalışmaları sürdürülebilir kılarız” ifadelerini kullandı.
Kadınlar birlikte daha güçlü, toplum kadınlarla daha güçlü
Projenin iletişim yöneticisi Melek Ayhan da yaptığı teşekkür konuşmasında Akademi’de kadının rolüne dikkat çekerek konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Projenin ilk aşamalarında Karacadağ’dan Diyarbakır Arkeoloji Müzesine gelen kadınlarla sohbet etme imkanı bulmuştum. Çok çocuklu Diyarbakır-Karacadağ kadınlarının müzeyi gezerken eski yapıtların, anıtların kutsallığına ilişkin bir sohbetimizi olmuştu. Yani tarihe, değerlere ve arkeolojiye duyulan bu kadınların bilgiye erişmek için verdiği emek ve müzeyi gezerken gözlerinde oluşan parıltı sivil toplum olarak bu kadınların bilgiye erişimini güçlendirmemiz için bir arayış içerisine girdik. Yeni Yaşam Derneği’nin katılımcı akademi-yurttaş bilimi projesi olan “Ekonomi ve Toplum Akademisi”nin kuruluş sürecini kadınlar yönetti. Biz üç kadın olarak yereldeki bilgiye erişim ağlarını güçlendirip aynı zamanda Karacadağ gibi pastoral bir yaşamı ve kadim bir hafızası olan bir bölgeye yönelik kadınların güçlendirilmesi için de çalışmalar yürütmek istiyoruz. Kadınlar bunu yapabilir. Bu akademiyi kadınlar kurdu diyebiliriz. Kadını güçlendirecek, toplumsal cinsiyet rollerini sosyal gelişmeyi güçlendirecek şekilde yeniden tanımlamamız ancak akademiler sayesinde olabilir. Bu açıdan bu projemizi, Ekonomi ve Toplum Akademisi projesini “Karacadağ Kadınları”na ithaf etmek istiyorum. Kadınlar birlikte daha güçlü, toplum kadınlarla daha güçlü ve sağlamlaşır. Katkı sunan tüm hocalarımıza ve paydaşlarımıza şükranlarımızı sunuyorum.”
Ekonomi ve Toplum Akademisi’nin ilkbahar dönemi hazırlıkları başladı
Yeni Yaşam Derneği, Matra Projesi kapsamında hayata geçen Ekonomi ve Toplum Akademisi’nin alt yapısının geliştirilerek bundan sonraki dönemlerde de devam edeceğini bildirdi. İlkbahar dönemi hazırlıklarının başladığını söyleyen Yeni Yaşam Derneği Başkan Yrd. Melek Ayhan ise şunları kaydetti: “Akademiyi geliştirmek için Matra Projesine başvuruda bulunduk. Projenin başarısını sürdürmek için sistematik bir çerçevede Akademiyi ileriye taşıyabilecek gerçek bir “Yurttaş Bilimi-Katılımcı Akademi”ye dönüştüreceğiz.”
Teşekkür konuşmalarının ardından akademiye katkı sunan akademisyen ve uzmanlara plaket takdimi gerçekleştirildi.