TEDMEM (Türk Eğitim Derneği’nin düşünce kuruluşu), geçen yılın eğitim raporunu yayımladı. Yayımlanan raporda çok çarpıcı verilere ulaşıldı.
154 Bin çocuğun eğitim dışında kaldığı belirtilirken, diğer yandan üniversiteye giriş sınavlarında ise Türkiye, en düşük sayısal ortalamasını görmüş. 6 - 13 Yaş çocuklardan oluşan 154 bin çocuk ise henüz zorunlu eğitim çağında olmasına rağmen okul dışında tutulduğu görülmüş.
Her 3 öğrenciden 1'i devamsızlık yapıyor !
Öğrencilerin okula olan isteksizliklerini gözler önüne seren bir başka TEDMEM raporu verisi ise şöyle oldu. Okula giden her üç öğrenciden biri en az 20 günlük ve daha fazla devamsızlık yaptığı kayıtlara geçmiştir. Son yapılan düzenlemeler ile 12.Sınıf öğrencilerine daha fazla devamsızlık yapma hakkının verilmesi ve devamsızlık affı gibi düzenlemeler öğrencilerde rahat davranışa neden olmuş. Ve bu hakları kötüye kullandıkları verilerce de desteklenmektedir.
Türkiye sayısal ortalamasında en dibi gördü!
LGS Yani ortaöğretime geçiş sınavımızda geçtiğimiz yıl olan 2018'de, öğrencilerimizin temel matematikten yoksun olduklarını yine rapora göre görmüş olduk. Matematik ortalaması 100 üzerinden 24.77 lere kadar düşmüş. Matematik testlerinde 20 sorudan 4.95 doğru ortalaması ise üzücü. Bu durum AYT (Alan Yeterlilik Testlerinde) ise daha kötü. Öğrencilerin ortalama puanları matematikte 40 soruda 3.923; fizikte 14 soruda 0.467; kimyada 13 soruda 1.109; biyolojide 13 soruda 1.669 ile ülkemiz eğitim açısında vahim dönemler geçirdiği görülüyor maalesef.
İşsiz üniversite mezunu sayısı, ortaöğretim işsizlerini geçti
Her geçen yıl işsizliğin bilançosu daha da artarken, geçtiğimiz on yıl içinde üniversite mezunu işsiz sayısı tam iki katına çıkarak, eğitim tarihimizin en kötü bilançosunu yaşamaktayız. 25-34 Yaş arası üniversite mezunu işsiz oranı %32 seviyesine ulaştı. Yani ortaöğretim işsizlerinin oranını bile geri bıraktı. Bir ortaöğretim kurumundan mezun olupta işsiz olanların yüzdesi ise 13.1 olarak kayıtlara geçti.
Mehmet Nuri ARSLAN