1 yıl yardımcı eczacı olarak çalıştıktan sonra, mezuniyet ve tecrübe puanlarına göre belirlenen yerlerde eczane açabilecekler
Türkiye'de eczane açmak artık eskisi kadar kolay değil. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, eczacılar ve eczaneler hakkındaki yönetmeliğe son şeklini verdi. Yönetmelik en çok da 2012'den sonra eczacılık fakültelerine giren adayları ilgilendiriyor.
BİR YIL ÇALIŞMA ŞARTI GELDİ
Genel çerçevesi 2014'te belirlenen yönetmeliğe göre normal şartlarda 5 yıllık bir eğitim sonrası 2018'de mezun olacak bir eczacı adayı 2012 ve öncesindeki gibi istediği yere eczane açamıyor. Kurum tarafından her yıl eczane açılması uygun olan ilçeler ve açılabilecek eczane sayıları Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı nüfus bilgileri esas alınarak belirlenecek ve yılda üç kez kurumun resmî internet sitesinde ilân edilecek. Yeni mezunların burada eczane açma hakkı da meslekte kalma yılı, eczacı yanında çalışma süresi, mezuniyet derecesi, yüksek lisans ve doktora yapma durumu toplam puanı gibi kriterlerle belirlenecek. Eczacılık fakültesi mezunlarına serbest eczane açmaları için, 1 yıl süreyle yardımcı eczacı olarak çalışma şartı da getirildi. Eczane açığı olan ilçerin gelişmişlik endeksi de çarpan etkisi olarak puanlamayı etkileyecek. Dolayısıyla eczane için başvuruda bulunan yeni mezunla 15 yıllık mesleki tecrübesi olan bir eczacı arasında tecrübeli eczacı daha avantajlı konuma sahip oluyor.
FARKLI ALANLARA KAYMALARI GEREKİYOR
Türkiye 'deki eczane sayısının Avrupa'nın çok önünde olduğunu dile getiren Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak ise şu anda 25 bin 500 eczane olduğunu söyledi. "Türkiye'de her yıl sayı katlanıyor. Son 10 yılda açılan eczacılık fakülte sayısı 40'ı geçti" diyen Çolak bugün mezun sayısının 2 binleri aştığını kaydetti. Ciddi bir eczane enflasyonu oluştuğunu vurgulayan Çolak, "Eczacılar artık farklı çalışma alanlarına kaymalı. Farmakoloji eğitimleri olduğu için sanayide, hastane ve eğitim kurumlarında ve bunun gibi birçok yerde çalışabilirler" dedi.
DEVREDENLERİN FİYATI ÖNEMLİ ORANDA ARTACAK
İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ecz. Serdar Türkaydın, "Eczacı yerleştirme puanı ne kadar yüksekse eczane açma şansınız o kadar artıyor. Ama eski bir eczacı tecrübesi ile yeni mezuna göre her zaman avantajlı" diyor. Bu arada sadece 1 kez eczane açma hakkı olan eczacı devren bir yer aldığında bu hakkını kaybetmiyor. Bu da dolayısıyla devren satılık ya da kiralık eczane rakamlarını da katlayacak. Türkaydın, "Normalde devir rakamı bir eczanenin 1-2 aylık cirosuna eşdeğerdir ama devir rakamları 1 milyon liraya kadar çıkıyor" diyor.
EN FAZLA 3 ECZACI ÇALIŞABİLECEK
Dün Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik değişikliğine göre serbest eczanelerde, yıllık 80 bin reçete veya yıllık 3 milyon lira ciro aşılırsa ikinci eczacı çalıştırılması zorunlu olacak. Yeni düzenlemeyle eczacı sayısına da sınırlama getirildi. Buna göre ciro ve reçete sayısı gerektirmedikçe bir eczanede en fazla 3 eczacı çalıştırılacak.