Mola rejimi İran ahlak polisi tarafından başı açık olduğu gerekçesiyle 16 Eylül 2022 günü, başkent Tahran’da gözaltına alındığı sırada başlayan işkenceyle katledilen 22 yaşındaki Saqızlı genç Kürt kadını Jîna Mahsa Amînî’nin ölümü üzerinden tam iki yıl geçti. Hindistan’dan, Kanada’ya kadar, Afganistan’dan Norveç’e kadar tüm dünyadaki kadın özgürlük mücadelelerine ilham kaynağı olan, dahası “Jin, jiyan azadî” sloganı ile sembolleşen Jîna Mahsa Amînî’nin ölümünden bu yana İran rejimi tarafından dünyanın gözü önününde kesintisiz devam eden gizli, açık saldırılarda mola rejiminin baskı ve şiddet politikasına itiraz eden aralarında sanatçı, yazar, gazeteci de bulunan yüzlerce kadın ve onlara destek olan erkek hayatını kaybetti, binlercesi ise tutuklanarak işkenceleriyle dünyada nam salan zindanlara atıldı. Mola rejiminin baskılarına boyun eğmeyen kadın özgürlüğü mücadelesi kesintisiz devam ett., ediyor…
*
Mola rejimi tarafından özgürlüğü gasp edilmiş kadınlar durmadı, dahası yobaz yönetimin onca baskı ve şiddetine rağmen mücadeleye devam ediyor. Kürtler, Farslar, Belucinler, Azeriler başta olmak üzere İran’da yaşayan tüm halklar tarafından desteklenen kadın mücadelesi hiç durmadı. Her geçen gün artarak İran’ın tüm kent ve eyaletlerinde devam eden kadın mücadelesi bütün dünyada da ses verdi, özellikle de ilerici, devrimci kadın hareketlerinde karşılık buldu. Dört kıtadaki kadın hareketleri Jîna Mahsa Amînî adını haykırarak alanlara çıktı, İran’daki kadın özgürlük mücadelesini selamlayarak mola rejimin yarım asırdan bu yana sürdürdüğü kadın düşmanı, gerici, erkek egemen politikasını hiç olmadığı kadar yüksek bir sesle lanetleyerek teşhir etti, uluslar arası sivil platformlarda mahkum etti…
*
İran’ın tüm bölgelerinde devam eden kadın mücadelesi en çok da Kürdistan eyaletinde, Azerbaycan eyaletinin Mahabad, Urmiye gibi Kürt şehirlerinde yaygınlaştı, en ücra köşelere kadar yayıldı. Bu nedenle de Kürdistan’daki Kürt özgürlük hareketleri, mola rejiminin ana hedefi haline geldi. Baskıcı şah döneminde başlayan, mola rejimi tarafından ise kesintisiz olarak sürdürülen Kürtlere yönelik askeri şiddet politikası, kadın özgürlük mücadelesiyle birlikte daha da yaygınlaştı, öyle ki iş toplu katliamlara vardırıldı. Özellikle Kürt, kadın ve özgür yaşama düşman, ılımlı İslamcıların da aralarında bulunduğu her türlü siyasi muhalefete zere kadar tahammülü olmayan mola rejiminin baskıcı politikasını gözden geçirmesi bir yana, politikasını daha da sertleştirdi, insan haklarını hiçe sayarak günü birlik onlarca kadını, erkeği göstermelik şeriat mahkemelerinde sudan gerekçelerle yargılayarak darağaçlarına gönderdi, dünyadan gelen demokratik tepkileri umursamadan masum insanları katletti…
*
Baskı ve şiddete sınır tanımayan zalim mola rejimi, Jîna Mahsa Amînî’niyi ikinci ölüm yıldönümünde anmak isteyen ailesine izin vermedi, başta annesi, babası olmak üzere ailenin tüm üyelerini hiçbir gerekçe göstermeden ev hapsine mahkum etti. Ancak başta Kürt kadınları olmak üzere İranlı binlerce, on binlerce kadın, dünyanın her bir tarafında alanlara çıkan kadınlar gibi sokaklara çıkarak rejiminin baskılarına meydan okudu, Jîna Mahsa Amînî’nin şahsında molalar tarafından katledilen tüm kadınlar anıldı. Bir defa daha molaların yüzüne haykırarark, “Jin, jiyan azadi…” dediler. Bakalım mola rejimi daha ne kadar insanı katlederek “Jin, jiyan azadî…” şiyarı ile uyanan kadınların mücadelesine dayanabilecek, derin devletinin karanlık dehlizlerinde debelenen molalar daha ne kadar ayakta kalabilecek, hep birlikte göreceğiz…