DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ'NDE DİCLE ELEKTRİK'TEN 'FELAKET' UYARISI

Dicle Elektrik'ten, 'Dünya Çevre Günü' nedeniyle yapılan açıklamada, insanlığın temel ihtiyaçlarından olan su ve elektriğin alabildiğine israf edildiği Mezopotamya bölgesinde, bu yüzden yaşanabilecek olası bir çevre felaketine dikkat çekildi.

  İsveç’in Stokholm kentinde 1972'de yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı'nda alınan bir kararla her yıl 5 Haziran günü 'Dünya Çevre Günü' olarak kutlanıyor. Bu gün sebebiyle Dicle Elektrik Dağıtım'dan yapılan yazılı açıklamada, temiz bir çevrede yaşamanın herkesin hakkı olduğuna vurgu yapıldı. Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerine elektrik dağıtımı yapan enerji şirketi, bölgede özellikle tarımsal alanlarda yeraltı su kaynaklarının bilinçsiz bir biçimde israf edildiğinin altını çizdiği açıklamasında, sadece bu illerde 30 binin üzerinde kaçak su kuyusu bulunduğu bildirdi.

  "BÖLGE ÇEVRE FELAKETİ İLE KARŞI KARŞIYA"

  İçilebilir olması nedeniyle son derece kıymetli olan yeraltı sularının israf boyutunda tarlaların sulamasında kullanıldığı ifade edilen açıklamada, bölgenin çevre felaketi ile karşı karşıya olduğu belirtildi. Açıklamada; "Bölge illerinde her yıl yaklaşık 16 milyar kilovatsaat (kWH) elektrik kayıt dışı olarak kullanılıyor. Bunun da yaklaşık 4.6 milyar kWH'si yine kayıt dışı olarak tarımsal alanda tüketilmektedir. Enerjiye bedel ödemeyen yöre çiftçisi ne yazık ki modern dünyanın artık tarım alanında kullanmadığı vahşi sulama tekniği ile tarlalarını sulamakta, böylece hem enerjiyi, hem de insanlık için son derece kıymetli olan yeraltı sularını heba etmektedir. Tarla sulamak için yerin 700 metre altından su çekilerek bilinçsizce yapılan vahşi sulama yüzünden bölgedeki bereketli tarım arazileri, maalesef aşırı sulamadan dolayı tuzlanmakta ve çoraklaşmaktadır. Bunun olumsuz sonuçlarını yakın bir gelecekte acı bir biçimde görmemiz mümkün olacaktır. Bölgemiz ciddi biçimde bir çevre felaketi ile karşı karşıya kalabilir. Bu durumun yaşanmaması için yöre çiftçisinden yeraltı suyunu ve enerjiyi israf etmemelerini bekliyoruz. Bunun için de kullanılan enerjiyi kayıt altına alınması önemlidir. Çünkü son yıllardaki örnekleri de göstermiştir ki kayıt altına alınan enerji ile sulama yapan çiftçiler, tasarruf için damlama sulama gibi daha az su gerektiren tekniklere yönelmişlerdir. Böylece hem sudan, hem de enerjiden ciddi olanlarda tasarruf etmişlerdir. Bu sağlanır ise içerisinde bulunduğumuz Mezopotamya bölgesi, yeniden dünyanın en bereketli toprakları haline gelecektir" denildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Toplum-yaşam Haberleri