Bir haber ajansı tarafından yapılan ve bazı basın kuruluşlarında yer alan “Diyarbakır’da 50'den fazla şirket konkordatoya başvurdu” haberine hem Diyarbakır Ticaret Ve Sanayi Odası hem de Mali Müşavirler Odası’ndan yalanlama geldi. Her iki kurum da iflas etmeyle ilgili kendilerine her hangi bir başvuru yapılmadığına dikkat çekerek, haberde kendilerinin kaynak gösterilmesine tepki gösterdi.
Ortak yalanlama getirdiler
Diyarbakır’da bir haber ajansı tarafından yapılan ve bazı basın kuruluşlarında yer alan “Diyarbakır’da 50'den fazla şirket konkordatoya başvurdu” haberine, haberin içinde bilgi kaynağı olarak geçen Diyarbakır Ticaret Ve Sanayi Odası (DTSO) ve Diyarbakır Mali Müşavirler Odası’ndan (DMMO) yalanlama geldi.
Her iki kurum da iflas etmeyle ilgili kendilerine her hangi bir başvuru yapılmadığına dikkat çekerek, haberde kendilerinin kaynak gösterilmesini eleştirdi, böyle bir durumun söz konusu olmadığını kaydetti.
Kaya :”Bu tür haberleri doğru bulmuyoruz”
DTSO Başkanı Mehmet Kaya,”18.09.2018 Salı günü kimi haber ajansları tarafından “Diyarbakır’da 50'den fazla şirket konkordatoya başvurdu” başlığıyla haber sitelerine ve internet platformlarına düşen kurumumuz Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası verilerini ve yetkililerini kaynak göstererek yapılan habere ilişkin olarak kurumumuza konkordato veya iflas ertelemeye ilişkin herhangi bir başvuru yapılmadığını önemle belirtiriz. Söz konusu haberde yer alan ve kurumumuz yetkililerinin kaynak gösterildiği asılsız haberin mevcut ekonomik ortamda spekülasyon yaratmaya yönelik, gerçeklikten uzak, kamuoyunda dezenformasyon yaratmaya dönük bir amaç taşıdığını ve kurumsal kimliğimiz ile yetkililerimizi yıpratıcı bir nitelik arz ettiğini önemle bildirir resmi olarak internet sitemiz ve sosyal medya hesaplarımız üzerinden duyurusunu yapmadığımız hiçbir habere üyelerimiz ve kamuoyunun itibar etmemesini önemle belirtiriz” ifadeleriyle tepkisini dile getirdi.
“Bu Tür Haberler Krizi Derinleştirir”
Diyarbakır Mali Müşavirler Odası Başkanı Mustafa Vural, bu konuda her hangi bir başvuru almadıkları gibi kimseye açıklama da yapmadıklarını ifade ederek duruma tepki gösterdi. Vural,”Kriz, milli gelirin kısa bir süre içinde önemli bir oranda düşmesidir, işletmelerin uzun ve kısa dönemli amaçlarını tehdit eden, acil tepkiler gerektiren ve bununla beraber yanıt için karar verme süresini kısıtlayan ve en önemlisi varlığıyla karar verme bileşimlerini şaşırtan kararsızlığa sürükleyen dönemdir. Ekonomik kriz dönemlerinde bir firmanın başarısızlığa uğraması firmanın geçici nedenlerle cari sorumluluklarını yerine getirmemesinden iflas etmesine kadar uzanan durumları içeren bir süreci kapsamaktadır. Gerek dünyada gerekse ülkemizde zaman zaman ekonomik krizler yaşanmaktadır. Etkileri ne oranda olursa olsun bütün krizler ülke ekonomilerini ve sosyal yapıyı önemli oranda etkilemektedir. Daha önemlisi bu tip ekonomik krizlerde spekülatif haberler krizleri derinleştirmekte, yersiz ve gereksiz bir panik havası oluşturulabilmektedir. Haber Başlıkları çoğu zaman haber içeriğinin önüne geçmektedir. Mezopotamya Ajansına vermiş olduğum röportajda; kriz ile ilgili genel değerlendirmeler yaptım ve doğru olduğu kanısındayım.
“Haberin kaynağı biz değiliz”
Ancak Haber Başlıkları çoğu zaman haber içeriğinin önüne geçmektedir. Haber Başlığı olan; "Diyarbakır'da 50'den fazla şirketin konkordatoya başvurduğu" yönündeki haberin kaynağı, ne şahsım nede temsiliyetini gerçekleştirdiğim Diyarbakır Mali Müşavirler Odasına ait değildir. Zira Konkordato başvurusu Mali Müşavirler Odasına değil, Mali durumu bozularak ödeme gücünü kaybetmiş ve konkordato hükümlerinden faydalanmak isteyen borçlu, İcra Tetkik Mercii Hakimliği'ne başvurur. Bu bağlamda; anılan duruma dair Diyarbakır Mali Müşavir Odasına yansımış tek bir konkordato dahi yoktur” dedi.