VİDEO - Diyarbakırlılardan 'otoban' tepkisi!

Diyarbakırlılar, hem hızlı tren hem de otoban ağına dâhil edilmesini isterken, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, “Bu kent projeye dâhil edilmez ise ticarette büyük sorun yaşar. Projeye dahil olmak için çabalarımız var” dedi.

Serhat Özdemir - Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Diyarbakır, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının 2023-2035 otoyol ağı projesinde otoban ağı dışında tutuldu. Projeye çevre iller dâhil edilmesine rağmen, Diyarbakır'ın dâhil edilmemesi tepkilere neden oldu. Cumhuriyet Halk Partisi Diyarbakır Milletvekili M. Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır’ın, neden otoban ağının dışında tutulduğunu gensoru ile ulaştırma bakanından sordu.

Diyarbakırlı vatandaşlar, otoban ağının Şanlıurfa’ya kadar gelmesine rağmen, Diyarbakır’ın dâhil edilmemesini keyfi uygulama olarak değerlendirirken, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, otobanın hem ticarete hem de bölgenin gelişimine büyük katkı sunacağını belirterek, Diyarbakır’ın projeye dâhil edilmesi gerektiğini söyledi.

'Kent ticarette büyük sorun yaşar'

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, konuyla ilgilendiklerini, kentin ihracatına önemli katkısı olacak olan bu projeye dahil edilmemesi halinde ticarette büyük sorun yaşanacağını ifade etti. Kaya, "Ak Parti'nin Türkiye'de yaptığı en iyi çalışmalardan biri otoban çalışmalarıdır. Maalesef bizim kentimizin otoban ve hızlı tren anlamında Bakanlığın 2035 vizyonundaki projelendirme aşamasında olmadığını görüyoruz. Biz bunu Cevdet Bey ve kentin milletvekillerine dosya olarak sunduk. Bizim en çok ihracat yaptığımız ve Türkiye'nin ilk 3 listesinde yer alan ihracat alanımız Irak Kürdistan bölgesidir. Doğu illerinin oraya bağlanması Diyarbakır üzerinden olur. Bu yol Diyarbakır'la bağlanmaz ise kent ticarette büyük sorun yaşar. Kentte zaten uçak seferleri yetersiz, hızlı tren ve otoban getirilmez ise, İstanbul, Ankara gibi merkezlere uzak olan bu iller en büyük mağduriyeti yaşarlar" dedi.

'Bizi ayırmak istiyorlar'

Vatandaşlardan Mehmet Ay ise, "Acaba bölgeyi ayırıyorlar mı, amaçları ne. Niye projede yer almıyor. Tabi ki bizde projede yer almak istiyoruz. Demek ki bizi ayırmak istiyorlar. Biz de Türkiye vatandaşıyız. Ayırmamaları lazım" diye konuştu.

Vatandaşlardan Mustafa Zeren ise şunları söyledi; "Hesap edin ki bizimle Elazığ’ı bir tutmuyorlar. Devlet olarak Elazığ’a farklı buraya farklı bakıyorlar. Adana farklı Diyarbakır a farklı bakıyorlar, o yüzden açık ayrımcılık yapıyorlar. Biz ayrılmak istemiyoruz, onlar illaki ayıracağız diyorlar. Bu bize hakarettir. Biz Kürtler olarak hakarete uğruyoruz. Onlara nasıl hizmet yapılıyorsa bizde aynısını istiyoruz."

'Şehrimize sahip çıksınlar'

Vatandaşlardan Mehmet Bal ve Volkan Akkaya ise, kentin kaderine terk edildiğini, projede neden yer almadığını merak ettiklerini ve Diyarbakır'ın yetkililerinin kente sahip çıkmaları gerektiğini belirterek şunları dile getirdiler;

Mehmet Bal şunları söyledi;

"Urfa ve Antep'e yapılıyorsa Diyarbakır'a da yapılsın. Diyarbakır büyük ve metropol bir kenttir. Diyarbakır'ı neden projeye eklenmiyor? Ve neden kent terk ediliyor?"

Volkan Akkaya ise, Diyarbakır'ın bölgenin Paris'i olduğunu belirterek, "Diyarbakır, Güneydoğu ve Doğuda Paris'tir. Diyarbakır'ın proje dışında bırakılmasını anlayamıyoruz. Malatya'dan ve Urfa'dan geçiyorsa, bu kadar gelişmiş bir şehirden geçmesini de istiyoruz. Diyarbakırlı yetkililerden ricamızdır. Şehrimize sahip çıksınlar" diye kaydetti.

Ns

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Diyarbakır Haberleri