TİGRİS HABER - Diyarbakır Sanat Merkezi (DSM) tarafından yürütülen Muhtemel Gelecekler, Sanat, Kültür ve Siyaset Alanında Güncel Tartışmalar Programı, Anadolu Kültür işbirliği ve Türkiye Fransız Kültür Merkezi desteğiyle gerçekleşiyor.
Diyarbakır Sanat Merkezi, 20. yılına yeni bir programla giriyor. DSM’nin alandaki deneyimini sanat ve siyaset odağında yer alan tartışmalarla ilişkilendirerek değerlendirmeyi amaçlayan Muhtemel Gelecekler: Sanat, Kültür ve Siyaset Alanında Güncel Tartışmalar çevrimiçi bir konuşma ve seminer programı. Dünyanın karşı karşıya olduğu aciliyetler ve krizleri tarihten sanata, toplumsal kuramdan edebiyata birçok farklı alandan beslenerek tartışmaya açan çevrimiçi program, herkese açık bir açılış ve kapanış etkinliğinin yanı sıra katılımcıların açık çağrı yoluyla belirlendiği dört kapalı çevrimiçi seminerden oluşuyor.
Program, 12 Kasım, Cuma, saat: 20:00’de Evren Balta ve Tanıl Bora’nın konuşmacı olarak yer alacağı çevrimiçi açılış etkinliğiyle başlayacak. Etkinlikte, geçmişi hatırlama ve geleceğe bakma stratejisinde felaket, korku ve umut gibi toplumsal duyguların kesişimlerine ve yansımalarına, ayrıca yine aynı duyguların ütopya ve distopyalardaki izine bakılacak. Açılış etkinliği, Diyarbakır Sanat Merkezi’nin youtubekanalı aracılığı ile izlenebilecek.
Dört haftalık seminer
18 Kasım-9 Aralık 2021 tarihlerinde her Perşembe gerçekleşecek dört haftalık seminer programının Hakikat: Tarih, Özne, Adalet adlı ilk oturumu, Ferda Keskin yürütücülüğünde gerçekleşecek. Evrensel bir hakikat anlayışı ve ona tekabül eden evrensel bir adalet ile evrensel bir özneden oluşan geleneksel çerçevenin yerine hakikatin, adaletin ve öznenin tarihselliğinde temellenen yeni bir kavramsal çerçevenin getirebileceği imkânlar tartışılacak. Ardından Sibel Yardımcı’nın yürütücülüğünü üstlendiği Antroposen: Kavramlar, Kaygılar, İmkânlar oturumunda, antroposen kavramı ve bu kavrama yöneltilen eleştiriler, insan-merkezli ve/ya insan-doğa ikiliği içinden düşünmenin sınırlılıkları ve yeni yaklaşımlar üzerinde durulacak.
Türkiye’den örnekler tartışılacak
Seminer dizisinin üçüncü haftasında son zamanlarda sinemada hayvanların ve insan-hayvan ilişkisinin temsilini, anlatısal ve biçimsel tercihlerle film dili üzerinden tahayyül etme olanakları ele alınacak. İnsan Merkezliliği Filmlerle Yeniden Düşünmek: Hayvanlarla Karşılaşmalar, Başka Görme Biçimleri başlığıyla gerçekleşecek oturumu Özlem Güçlü yürütecek. Dünyada ve Türkiye'de Siyaset ile Sanat İlişkisi: 1945 Sonrasından Bugüne Temel Dönüşümler adlı son oturumda ise Erden Kosova yürütücülüğünde, II. Dünya Savaşı sonrasında yaşanan siyasi dönüşümlerin tarihsel seyrine, farklılaşan sanat tavır üslup ve yaklaşımlar ekseninde bakılacak ve Türkiye’den örnekler de tartışılacak.
Muhtemel Gelecekler programı Aralık ayında başlangıçta olduğu gibi herkese açık bir çevrimiçi konuşma ile kapanacak. Ayrıca kapalı seminer dizisinden kısa bölümlerin daha sonra DSM’nin youtube kanalında paylaşılması ve seminer sunum ve tartışmalarının derlenerek çevrimiçi bir kitapçığa dönüştürülmesi planlanıyor.
*
Diyarbakır Sanat Merkezi
Anadolu Kültür’ün Diyarbakır şubesi olarak 2002'de kurulan Diyarbakır Sanat Merkezi (DSM), yaklaşık yirmi yıldır Diyarbakır ve çevresinde sanatsal üretimi ve kültürel çalışmaları destekleyen projeler yürütüyor ve işbirlikleri geliştiriyor. Kültürel haklar konusunda sivil toplum kuruluşlarını da içeren çalışmalar ve sanatçılar için yeni kanallar açan çeşitli projeler hayata geçiren ve yirmi yıl içinde binin üzerinde etkinliğe ev sahipliği yapan DSM, son on yıldır özellikle genç nesiller için kolektif üretimi ve farklı disiplinlerde üretenlerin buluşmasını destekleyen film, fotoğraf ve edebiyat programlarına odaklanıyor. (Haber Merkezi)