Dolar hayatımızda öyle bir hale geldi ki ekonomiden, siyasete, hatta günlük sohbetlere kadar neredeyse yaşamımızın her alanında neredeyse vazgeçilmezimiz oldu. Dolarla yatıp dolarla kalkar hale geldik. Dolar yükseldiğinde bazıları ne kadar kar eltim diye ellerini ovuştururken; düştüğünde de yine bazıları ne kadar kar edeceğim diye ellerini ovuşturmaktadır. Çünkü her iki halde de dolar ve sermaye sahipleri kazanmaktadır.
Dolar yükseldiğinde açlık ve yoksulluk sınırında yaşayanlar eyvah diyerek yürekleri ağzına geliyor. Çünkü doların her yükselişinde çarşıdan pazara kadar tüm tüketim ve ihtiyaç maddelerinin etiketleri değişti. Dolardaki her yükseliş günlük yaşamsal ihtiyaçların bir kısmından feragat etmeyi getirdi.
Asgari ücretlerle ilgili yeni düzenlemeler yapılırken bir süre rahatlarız, idare ederiz diye düşünenlerin sevinçleri kursaklarında kalmıştı. Yükselen dolar asgari ücretlinin daha para eline geçmeden bir kısmını eritmişti. O yüzden sevinçleri yüzlerinde donmuştu.
Şimdi dolar uçarken beklenmedik bir şekilde düşme de değil adeta çakıldı. Para piyasaları alt üst oldu. Birçok ekonomist ve yorumcu bu değişimin nasıl olduğunu izah etmeye çalışıyor. Vatandaş da paramız değer kazandığı için mi dolar düştü yoksa para piyasasında anlamakta zorlandığımız nasıl bir gelişme oldu diye kafa yoruyor.
Doların bu ani düşüşü karşısında cebimizdeki paranın alım gücü artacak mı? Pazardan marketlere nasıl yansıyacak? Dolar her yükseldiğinde etiketlerini değiştirmekten yorulan alış veriş merkezleri tekrardan etiketlerini aşağıya çekecekler mi? . Bu düşüş etiketlere ne oranda yansıyacak? Şimdi asgari ücretle çalışanların, günü birlik çalışarak yaşamlarını sürdürenlerin; açlık ve yoksulluk sınırında olanların, faturalarını ödemekte zorlananların daha çok ilgilendiği ve merak ettiği bir konudur.
Dolardaki bu düşme karşısında yoksul ve asgari geçim koşullarında yaşamını sürdürenler tam olarak sevinemediler. Çünkü ne bozduracak doları ne de dolar alacak parası vardı. Onları şimdilik ilgilendiren bu düşüşün pazardan marketlerdeki fiyat etiketlerine ne oranda yansıyacağı, önümüzdeki süreçlerde ceremesinin kendisine çıkıp çıkmayacağıdır.