BİTLİS - Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde bulunan Girişim Kültür ve Yardımlaşma Derneği (GKY-DER), Van Gölü koylarını tek tek gezerek koy haritası çıkarmak ve bu alanda kamuoyu oluşturmak için harekete geçti.
Dernek üyesi Ata Bora, tur ve kamp turizmi açısından son derece uygun olan Van Gölü’nün hak ettiği değeri göremediğini belirterek, yakın zamanda turu tamamlayıp tüm haritayı kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi. Van Gölü havzasında tur ve kamp turizmini harekete geçirmek isteyen ve bu amaçla Tatvan-Gevaş arası ilk etabın notlarını bitirdiklerini ifade eden Ata Bora, “Dernek olarak tatil yörelerinde sıkça yapılan ve birçok kişiye istihdam oluşturan tur ve kamp turizminin denizimizde uygulanıp uygulanmayacağı konusunda bir çalışma yapmaya, bunun için de Van Gölü’nde iki günlük mavi tur yapmaya karar verdik. Bu kararın görüşmelerinde Van Gölü’nde saklı koy olup olmadığı konusunda tereddüt yaşadık. Yaptığımız araştırmalarda bundan önce Van Gölü koylar haritasına dair bir çalışmaya da rastlamadık. Bu nedenle hem örnek bir gezi yapmak, hem bu turizme dikkat çekmek, hem eğlenmek hem de Van Gölü’nün koylar haritasını çıkarmak için yola koyulduk. Şunu itiraf etmeliyiz ki, henüz Tatvan şehir merkezini çıktığımızda dahi gördüğümüz manzara karşısında çok şaşırdık. Çünkü ortada kendine hayran bırakan bir manzara, el değmemiş koylar ve alabildiğine yeşil ve mavi ile karşılaştık. Tabi 2 günde Van denizimizdeki koyların tamamını bitirmemiz mümkün değildi. Koyların bir kısmını görüp el değmemiş sularında yüzüp, eşsiz doğasına ve manzarasına tanıklık edip notlarımızı aldık. Şunu gördük ki, cennetten bir köşede yaşarken, yanından geçmiş, dönüp bakmamış, denizimizin kıymetini bilmemişiz.
Gördüğümüz koyların tatil beldelerinde turlarda gezdirilen koylardan hiçbir eksik yanının olmadığını teşhis ettik. Ama ne yazık ki hala Van Gölü koylar haritası dahi çıkarılmamış. Ayrıca geçmişte Van Denizinde denizciliğin daha ileri boyutta olduğunu değerlendirdik. Fotoğraflarımızı ve notlarımızı birleştirip yakında Van Gölü koylar haritasını yayınlayıp ilgililerin hizmetine sunacağız.
Üstünde birçok ada, kilise, manastır, gözetleme kulesi ve ziyaret olan kıyı şeridi ne yazık ki sadece definecilerin uğrak yeri olarak kalmış. Hâlbuki güzergâh hem inanç hem kamp hem de deniz turizmi açısından son derece uygun. Gündüzü ayrı gecesi ayrı güzel havzanın. Ancak eserlerin acilen restorasyona ve korunmaya ihtiyacı var.
Bundan sonraki aşama ise iyi bir pazarlama, tur ve kamp turizminin desteklenmesi. Sonrasında da inşallah turizm tesislerinin faaliyete girdiğine şahit oluruz.
Bu konudaki fikir sahibi başkanımız Av. Kadir Köstekçi’ye, sağlam teknesi, tecrübesi, güler yüzü, zengin mutfağı nedeni ile Adem Çolak kaptanımıza ve ekibi Ömer Çetin ve Şirin kardeşimize sonsuz teşekkür ederiz” dedi.