DOĞANIN İNTİKAMI

Mümin Ağcakaya

Domuz Gribi, Sars, Mers, Ebola… Vb. devamı olan Covid 19 virüsü küresel düzeyde devletlerin, kurumların işleyişini, düzenini, bireylerin yaşamını alt üst etti. İnsanları birbirinden izole etti, evlere hapsetti. Şehirler, kasabalar ve ülkeler arasına barikatlar kurdurdu.

İnsanın yakasına musallat olan bu görülmez bela neden kaynaklanıyor? Virüsün ortaya çıkmasına hangi koşullar zemin hazırlıyor? Virüslerin ortaya çıkmasında ve yayılmasında insanın rolü nasıl ortaya çıkmaktadır?

İnsan dışında doğaya müdahale eden başka bir canlı yok. İnsan dışında bütün canlılar doğayla uyumlu yaşamaktadır. İnsanoğlu; doğaya, doğadaki canlılara ve her şeyden öncede kendi hemcinslerine karşı eylemleri sıralamakla bitmez. Bu yüzden insanlık tarihine baktığımızda bir tarafı uygarlaşma ise diğer tarafı ise savaştır, yıkımdır. İnsanın doyumsuzluğu, her şeye sahip olma hırsı onu doğanın en gözü karası yapmıştır. Bu yüzden doğanın zenginlerini yağmalamada sınır tanımamıştır.

İnsanın bitmek bilmeyen sahip olma hırsı, doğayı en çok tahrip eden canlı konumuna sokmuştur. Hatta doğanın dengelerini bozduğu için dünyayı adım adım felakete doğru sürüklemektedir.

Dünyada yaşam bütün canlılar için varken; güçlü olan insan, güçsüzlere yaşam hakkı tanımadı. İnsanoğlu doğa gerçeklerini çıkarları uğruna yok saydı. Eko sistemi yok saydı. Eko sistemin bozulması, genetiği değiştirilmiş gıda maddeleri, nişasta bazlı şekerler, hazır gıdalar, trans yağlar vb sağlığımızı olumsuz etkileyen gıdalar savunma mekanizmalarımızı bozdu.

Deniz kendisinden çalınanı, dereler akışını keseni, bitkiler kendisini betona hapsedeni, ormanlar kendisini yok edeni, vahşi hayvanlar yaşam alanlarını yok edeni affetmiyor.

Doğal ortamdan uzaklaşan, doğal beslenemeyen kimyevi maddelerin insan üzerindeki etkileri insan vücudu üzerindeki olumsuz etkileri, dengelerin bozulması başka canlıların ortaya çıkmasına, dengesiz üremesine yol açtı. Bu yüzden doğa da savunma mekanizması olarak; Domuz Gribi, Sars, Mers, Ebola ve Covid 19 gibi virüsler yaşam alanları yok edilen doğanın savunma mekanizmalarının devreye girmesine yol açtı. Gözle görülmeyen virüs kendinden başka güç tanımayan; aç gözlü kapitalist sistemlerin çaresiz bıraktı. Dünyayı defalarca yok etme gücünü elinde bulunduranlar, virüse karşı bir şey yapamaz hale geldiler.

The Guardian Gazetesinin yaptığı bir araştırma sonucuna göre; insanların vahşi yaşamın dengesini bozmasıyla, virüslerin hayvanlardan insanlara geçme ihtimallerini arttırdığını ortaya koymaktadır.

Araştırmalarda ayrıca bugüne kadar hayvanlardan insana geçen 142 virüs türünün incelendiğini, bu virüslerin çoğunun evcilleştirilen öküz, koyun, keçi ve köpek gibi hayvanlardan geçtiğini ortaya koyarken, kemirgen ve primatların da insanlara virüs bulaştırıyor. İnsanlar tarafından yaşam alanları daraltılan, yok edilen hayvanların taşıdıkları virüsleri insanlara bulaştırmaktadırlar.

Doğal yaşamı ve dengeleri dikkate alan yeni yaşamı tekrardan tesis etmek için gereken çabalar gösterilmezse bugün için Corona 19 virüsü atlatılabilir ama çok uzak olmayan gelecekte bundan çok daha fazla zararlar verecek virüslerin ortaya çıkmasına kapılar aralanmış olur.

Doğanın sabrı ve intikam alma sabrı sınanması tehlikeli bir uğraştır. Dünyanın insanlı veya insansız geleceği insanın elindedir.  

Mümin Ağcakaya

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.