Isı tasarrufu yapmanın da pek çok farklı yöntemi var. Bunlar şöyle:
TERMOSTATİK VANA KULLANIN
Günümüzde tüm radyatörlerde termostatik vanaların kullanılması doğru bir tercih. Günümüzde tüm radyatörlerde termostatik vanaların kullanılması doğru bir tercih.
Elle kumanda edilen radyatör vanaları, sadece aç/kapa yapabildikleri için ortam sıcaklıklarını sabit tutamıyor. Özellikle gaz sensörlü termostatik radyatör vanaları %35’e kadar tasarruf sağlıyor.
Termostatik vanalar bir kış döneminde yatırımını amorti edip uzun yıllar tasarrufu bütçeye ek gelir olarak katkıda bulunuyor, üstelik bunu konfor avantajıyla yapıyor.
GECELERİ SICAKLIĞI 5 DERECE AZALTIN
Kışın ısı tasarrufu yaparken başlangıç olarak; ortam sıcaklığının evde bulunulmadığı ve uyku süresince, normal sıcaklıklardan da düşük ayarlanması gerekiyor.
Isıtma ihtiyacı olmayan zamanlarda, geceleri normal konfor sıcaklığından 5 – 7 ºC daha düşük tutulması da tasarruf sağlıyor.
KOMBİYİ TAMAMEN KAPATMAYIN
Isıtma sisteminin tamamen kapatılması ortamdaki mobilya, duvar gibi tüm cisimlerin yüzeylerinin yeniden ısıtılması gerekeceğinden, amaçlananın tam tersi, daha fazla enerji sarfiyatına neden oluyor.
EVDE TEK ODAYI ISITMAYIN
Kaloriferli ısıtma sistemlerinde bile evin sadece tek bir odasının ısıtılmasının yanlış. Sıcak odaya bitişik olan diğer odalarda temas yüzeylerinin enerji kayıpları oluşuyor. Aynı zamanda hiç ısıtma olmadığında bina yapısı ve malzemeler zarar görüyor
1 DERECE YÜZDE 6 ENERJİ DEMEK
Ortam sıcaklığındaki her 1 ºC artışın yüzde 6 daha fazla enerji sarfiyatı anlamına geldiği göz önüne alınınca, gereksiz ısınmanın engellenmesi sayesinde, yüzde 30’a varan oranlarda enerji tasarrufu sağlanıyor.
HAVALANDIRILAN EV DAHA KOLAY ISINIYOR
Konforlu ısıtmanın bir diğer koşulu ise ortamların havalandırılması. Ortam havalandırılmadığı zaman, iç havadaki nem oranı arttığı için, ortamların ısıtılması ve konfor şartlarının sağlanması daha da zorlaşıyor. Günde en az bir kez tüm pencere ve kapıların açılarak havalandırılması gerekiyor.
Ayrıca; sıcaklığın içeride kalması için geceleri perdelerin kapalı olması enerji tasarrufu sağlar. Odada sıcaklığın artması halinde pencereleri açmak yerine radyatör musluğunu kısın.
Bacalı cihazları dolapların içerisine yerleştirmeyin. Bu durum cihazların ortamdan yanma havası almasını engeller ve yanma verimi düşer.
Radyatörlerinizde termostatik vanalar kullanın. Bu sayede yakıt tüketiminde tasarruf sağlanır. Petek arkasına panel konulabilir.
Binalarda radyatör arkaları daha fazla ısı kaybına neden olur. Buralara ısı yalıtım levhası konulmalı. Kullanılmayan çatı aralarında çatı şiltesi döşenebilir
Alçı plaka kaplı taşyünü levha veya camyünü ile duvarlar içten hızlı ve ekonomik şekilde yalıtılabilir. Tesisatlarda uygulanacak camyünü prefabrik boru ve vana ceketi uygulamaları, ısı kayıplarını azaltır.