Doçentin kınama cezası iptal edildi

Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde görev yaparken Barış için Akademisyenler inisiyatifinin 2016 yılında açıkladığı 'Bu suça ortak olmayacağız' bildirisine imza atan akademisyenlerden

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Oğuz Sinemillioğlu'na üniversite yönetimi tarafından verilen kınama cezası, Diyarbakır 1'inci İdare Mahkemesi tarafından kaldırıldı. 


Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Oğuz Sinemillioğlu, Barış için Akademisyenler İnsiyatifi tarafından 2016 yılı Ocak ayında açıklanan ve bin 128 akademisyenin imzaladığı 'Bu suça ortak olmayacağız' bildirisine imza attı. Bildirinin açıklanmasının ardından Dicle Üniversitesi Rektörlüğü tarafından Sinemillioğlu hakkında idari soruşturma başlatıldı. İdari soruşturma sonunda, 24 Haziran 2016 tarihinde Sinemillioğlu hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uyarınca, uyarma cezası gerektiren eylemi nedeniyle, daha önce 2 kez uyarı almasından dolayı bir üst ceza olan kınama cezası verildi. 

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Oğuz Sinemillioğlu, kınama cezasının tebliğ edilmesinin ardından Eğitim-Sen avukatı İbrahim Afşar aracılığı ile Diyarbakır 1'inci İdare Mahkemesi'nde karara itiraz etti. Mahkemeye verdiği dilekçede Dicle Üniversitesi Rektörlüğü'nün verdiği kınama cezasının hukuka aykırı olduğunu belirten Afşar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun hükümlerinin, müvekkili hakkında uygulanamayacağını savundu.

Yüksek Öğretim Kanunu'nun disiplin cezalarını düzenleyen maddesinin 2'nci fıkrasının Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini belirten Afşar, Anayasa Mahkemesi kararıyla Yüksek Öğretim Kurumları yönetici, öğretim elemanı ve memurlarınin disiplin yönetmeliğinin dayanaksız hale geldiğini kaydetti. Müvekkilinin ifade hürriyeti kapsamında barış talebini içeren metne imza attığını ve soruşturmada izlenen usulün adil yargılanma hakkını ihlal ettiğini vurgulayan Afşar,disiplin cezasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Anayasa ve YÖK kanunu ile mevzuata aykırı olduğuni ileri sürerek, iptal edilmesini istedi. 

Dicle Üniversitesi Rektörlüğü tarafından dava dosyasına gönderilen savunma dilekçesinde ise Mustafa Oğuz Sinemillioğlu hakkında yürütülen disiplin soruşturmasının yasaya uygun olduğu, gerekli savunmanın alındığı, delillerin incelendiği belirtildi. Dicle Üniversitesi Rektörlüğü Avukatı Sibel Ateş dilekçesinde soruşturma raporunda teröre destek veren bin 128 akademisyen başlığıyla basında yer alan bildiriye davacının imza attığını ve basın açıklamasında bizzat bulunduğunun belirtildiğini kaydetti. Bilimsel kanıtlara dayanmayan, problemli ve tartışmalı bir metne imza atmanın ve bu metnin kamuoyuna duyurulmasında bizzat bulunmanın, devlet memuru vakarına yakışmayan tutum ve davranışları yansıttığını vurgulayan Ateş, disiplin cezası verilmesinin hukuka uygun olduğunu, İdare Mahkemesi'nin yerindelik denetimi yapamayacağı ileri sürerek, davanın reddedilmesini talep etti.

Dava ile ilgili kararını açıklayan Diyarbakır 1'inci İdare Mahkemesi, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Oğuz Sinemillioğlu hakkında verilen kınama cezasının iptaline karar verdi. Kararın gerekçesinde, üniversite öğretim üyesi olan ve YÖK kanununa tabi olan davacı Sinemillioğlu hakkında, 657 sayılı kanunun disipline ilişkin hükümlerinin uygulanmasına olanak bulunmadığı ifade edildi. Davacının 657 sayılı kanun uyarınca uyarma cezası gerektiren fiili nedeniyle daha önce iki kez uyarma cezası almasından dolayı, bir üst ceza olan kınama cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı belirtilerek, işlemin iptaline karar verildiği belirtildi.(DHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri