TİGRİS HABER - Mardinli olan ve ailecek midye işiyle uğraşan Baver Ablak, pandemi sürecinde midye satışlarının düştüğünü ve herhangi bir destek alamadığını söyledi.
‘Kısıtlamalar işlerimizi yüzde 80 etkiledi’
Günlük ve taze bir şekilde midyelerini Diyarbakırlılara ulaştıran Baver Ablak, Diyarbakır’da midye kültürünü oluşturmak için pandemiye rağmen ayakta durmaya çalışıyor. Ablak, midyelerin İstanbul’dan getirilişini şöyle anlattı: “Mardinliyim ve 30 yıldır ailecek midye işi yapıyoruz. İstanbul’dan kuzenlerim midyeleri Mardin’e yolluyor. İstanbul, İzmir ve Antalya’da midyecilik işini Mardinliler yapıyor. İstanbul’da toplanan midyeler dolmuşla Mardin’e gönderiliyor. Mardin’de temizlenen ve pişirilen midyeler günlük olarak Diyarbakır’a geliyor. Bir iki saat içinde midyeler tükeniyor ve sonra yeni bir parti midye geliyor. Günlük bin 500 civarı midye tüketiliyordu. Ama tabii pandemi kısıtlamalarından kaynaklı işlerimiz düştü. Çünkü midyeyi en çok akşam saatlerinde ve hafta sonu satıyorduk. Haliyle kısıtlamalar işlerimizi yüzde 80 etkiledi.”
‘Diyarbakırlılar henüz midyeyi keşfetmemiş’
Pandemi kısıtlamaları sürecinde herhangi bir destek almadığını belirten Baver Ablak, Diyarbakır’da Mardin’deki gibi midyeciliğin yaygın olmadığını belirterek, şöyle konuştu: “Hiçbir şey göründüğü gibi değildir. Görünüşüne aldanmayın midyenin tadı muhteşemdir. Diyarbakırlıların çoğu henüz midyeyi keşfetmemiş. Biz nasıl ciğeri keşfetmemişsek, Diyarbakırlılar da midyeyi henüz yeterince bilmiyor. Diyarbakır’da midye işini bizim gibi yapan yok. Biz Irak’a kadar midye gönderiyoruz. Midye günlük ve taze tüketilmesi gereken bir gıda ürünüdür. O yüzden hazırlandıktan sonra kısa süre içinde tüketilmelidir. İstanbul’dan hazırlanmış halde buraya midye getirmek pek olanaklı değil. Çünkü bu şekilde midye daha yoldayken bozulabilir. Biz ise midyeyi işlenmemiş olarak Mardin’e getiriyor ve orada temizliyor ve içini hazırlıyoruz. Zaten günlük olarak da tüketiyoruz. Hele ki yaz aylarında bu süre daha da kısalıyor.