Diyarbakırlı çiftçiler krizde: Üretim yapamaz hale geldik

Diyarbakır'daki domates ve karpuz üreticileri, yüksek maliyetler ve durgun piyasa nedeniyle tarlalarındaki ürünleri dökmek zorunda kalıyor. İşçi yevmiyesi ve diğer giderler, çiftçileri zor durumda bıraktı, üretim yapamaz hale getirdi.

Sait BAYRAM’ın Özel Haberi

TİGRİS HABER - Diyarbakır'daki domates ve karpuz üreticileri, yüksek maliyetler ve durgun piyasa nedeniyle tarlalarındaki ürünleri dökmek zorunda kalıyor.

Konu ile ilgili olarak Tigris Haber’e açıklamalarda bulunan Diyarbakır Sebze ve Meyve Komisyoncular Odası Başkanı Fırat Taş, Karacadağ bölgesindeki domates üreticilerinin tarlalarındaki ürünleri dökmek zorunda kaldığını söyledi.

Taş, domates fiyatlarının tarlada 4-5 TL seviyelerinde olduğunu, işçi yevmiyelerinin ise bin TL'den başladığını ifade etti. Taş, ayrıca, gübre, ilaç ve mazot gibi ek maliyetler de göz önüne alındığında, çiftçilerin elinde para kalmadığını vurguladı.

Piyasaların durgunluğu nedeniyle, Karacadağ bölgesindeki domatesler satılmıyor ve üreticiler ürünlerini tarlada bırakmak zorunda kaldığına işaret eden Taş, “Ahlât domatesi tarlada 12 TL, sebze halinde ise 20 TL'den, Karacadağ domatesi ise tarlada 4-5 TL, sebze halinde ise 6 TL, Manavlarda ise kilosu 15-20 TL arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Ancak buna rağmen bu fiyatlar piyasada karşılık bulmuyor” diye konuştu.

Karpuz da tarlada kaldı

Karpuz fiyatlarının tarlada 50 kuruş olduğuna dikkat çeken Taş, çiftçilerin bu düşük fiyatlardan dolayı karpuzları tarlada bırakıp temizlemek zorunda kaldığını belirtti. Bu yılın çiftçiler için son derece sıkıntılı geçtiğini vurgulayan Taş, patates ve kuru soğan üreticilerinin de benzer şekilde zor durumda olduğunu, tarlada trilyonlarca liralık ürünün kaldığını ve çiftçilerin tüm kazançlarını kaybettiklerini söyledi.

Sebze halindeki biber fiyatlarının 8-9 TL, marketlerde ise 20 TL olduğunu belirten Taş, karpuz, domates, patates ve kuru soğan eken çiftçilerin perişan durumda olduğunun ifadelerini kullandı. Taş, son olarak, Diyarbakır ve Bölgedeki çiftçilerin yaşadığı bu ekonomik zorlukların, tarım sektöründe köklü değişikliklerin ve acil desteklerin gerekliliğini ortaya koyduğunu dile getirdi.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Diyarbakır Haberleri