TİGRİS HABER - TMO, buğday fiyatlarını açıkladı. TMO’nun sert buğday için kilo başına belirlediği fiyat 7 lira 50 kuruş, ekmeklik buğday 7 lira 5 kuruş, arpa için ise kilo başına 6 lira fiyat belirledi. Türkiye’nin buğday üretiminde 3’üncü sırada yer alan Diyarbakır’da arazilerin yüzde 40’a yakınına buğday ekimi yapılıyor. 2019 yılında Diyarbakır 3 milyon 300 bin dekar araziden yaklaşık 1,5 milyon ton buğday, 428 bin dekar arpadan ise yaklaşık 200 bin ton rekolte elde etti.
TMO fiyat açıkladı
TMO birkaç gün önce buğday alım fiyatlarını açıkladı. Geçen yıl 2.2 lira olan sert ekmeklik buğdayın fiyatını 7.50 liraya, 2.4 lira olan ekmeklik buğdayın fiyatı ise 7.05 lira olarak açıklandı. Fiyatlar, Diyarbakır’da arpa ve buğday üretimi yapan çiftçileri memnun etmedi.
Tigris Haber’e konuşan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, mazot, gübre gibi enerji fiyatlarının yüzde 500 arttığı tarımda, TMO’nun açıkladığı fiyatların çiftçiyi kurtarmadığını söyledi.
Geçen yıl buğday alamadı
TMO’nun geçen yıl açıkladığı düşük fiyatlardan dolayı, piyasadan bir kilo bile buğday alamadığını belirten İskenderoğlu, üretilen buğdayın tümünün serbest piyasada satıldığını söyledi. Bu yıl da TMO’nun fiyatları düşük olduğu için aynı tabloyu beklediklerini söyleyen İskenderoğlu, “Buğdayını ucuza satanlar, tohum zamanı 5.2 liradan aldı. Diyarbakır’da TMO’nun Ergani ve Çınar şubeleri kapalı. Fiyatlar da düşük olduğu için, çiftçi serbest piyasayı tercih ediyor. Fiyattan memnun değiliz” dedi.
Ucuza satmayın!
Dünya piyasalarında buğday fiyatının 8 lira olduğuna dikkat çeken İskenderoğlu, çiftçilere de “malınızı ucuza satmayın” çağrısı yaptı. İskenderoğlu şöyle devam etti: “Bu yıl açıklanan fiyat kabul edilebilir değildir. Şuanda dünya borsalarında buğday 8 lira. Buğday cinsine göre değişse de fiyatlar yüksek. Geçen yıl 2.2 liradan açıklandı ama fiyat düşük olduğu için piyasadan buğday alamadılar. Bana göre bu yıl 8’inci aya yakın fiyatların serbest piyasada 8.5 lira hatta Aralık ayında 10 liraya yükseleceğini düşünüyoruz. Biz de çiftçiye sesleniyoruz. Buğdayınızı ucuza satmayın. Dayanabilen satmasın. Çünkü bizim amacımız çiftçinin para kazanması.”
‘Desteklemeler arttırılmalı’
TMO’nun zammı ile girdi maliyetlerinin zammı arasında ciddi bir fark bulunduğuna dikkat çeken İskenderoğlu şunları söyledi:
“Geçen yıl mazot 6.6 liraydı, bugün 28 lira. Gübre 26, amonyum nitrat 1.86 liraydı, şuan 8.500 lira. Enerji fiyatlarına yaklaşık yüzde 170 zam geldi. Peki, bu şartlar altında çiftçi nasıl üretecek? Adım adım gıda krizine gidiyoruz. Devletin acil olarak strateji belirlemesi lazım. Önümüzdeki ekim döneminde destekleme fiyatları yükseltilmelidir. Ton başına verilen 0.10 kuruşluk destekleme ton başına 300 liraya çıkarılmalıdır.”