Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hafta sonu ziyaret edeceği Diyarbakır’da, TOKİ projelerinin de aralarında bulunduğu eserlerin toplu açılışını gerçekleştirecek. TOKİ, Diyarbakır’da gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projeleriyle şehri kaçak yapılardan arındırırken, tarihi Diyarbakır surlarının da görünürlüğünü sağladı.
TOKİ ile Diyarbakır Valiliği ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde Alipaşa ve Lalebey Mahallelerinde (Suriçi) yürütülen kentsel dönüşüm kapsamında 850 kaçak ve salaş yapı yıkılacak. Bu çerçevede Suriçi’nde bulunan kaçak yapılardan 428’i ile anlaşmaya varıldı. 358’inin yıkımı tamamlanırken 70’i de önümüzdeki günlerde yıkılacak.
SURDİBİ’NDE ANLAŞMA ORANI YÜZDE 68
Cevatpaşa ve Şemhane Mahallelerinde (Hz. Süleyman Cami karşısı - Surdibi) uygulanan kentsel dönüşümle de Surdibi 352 kaçak yapıdan arındırılacak. Bu kapsamda 239 yapı ile anlaşmaya varılırken 218’inin yıkım işlemleri tamamlandı. Surdibi’nde kaçak yapı sahipleriyle anlaşma oranı ise yüzde 68 gibi oldukça yüksek bir oranı buldu.
Kentsel dönüşüm uygulanan bölgede yer alan hak sahiplerine TOKİ tarafından Çölgüzeli mevkiinde imal edilen konutlardan verildi. Hak sahipleri ile Çölgüzeli’nde imal edilen konutlar karşılığında uzlaşma görüşmeleri tamamlandı. Kıymet takdir bedelinin nakden ödenmesi karşılığında uzlaşma görüşmeleri ise devam ediyor. Hak sahipleri ve kiracılar için 6 ayrı kura ile 703 konutun kurası çekilip hak sahiplerine teslim edildi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ TARIM KÖYLERİ DESTEKLİYOR
Kentsel dönüşüm projesi kapsamında, 27 sahabe kabrini de içinde barındıran Hz. Süleyman Camii çevresinde bulunan ahırlar ve kaçak yapılar kaldırılıyor. Bu bölge rekreasyon alanına dönüştürülürken, hayvancılıkla uğraşan vatandaşların bu faaliyetlerini daha düzenli bir ortamda gerçekleştirebilmeleri için imar planı çalışmaları sürdürülen Bağıvar mevkiinde üretilecek Tarımköy konutlarından talep edenler, kentsel dönüşüm kapsamında faydalandırılacak.
SURDİBİ’NDE REKREASYON PROJELERİ HAZIRLANIYOR
Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun kararı ile Suriçi 1/1000 ve 1/500 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı onaylandı. Koruma Amaçlı İmar Planında Alipaşa Lalebey Bölgesi “konut” kullanımında olup “ticaret, turizm” kullanımı da geliştirilebiliyor. TOKİ tarafından Koruma Amaçlı İmar Planı çerçevesinde mimari proje çalışmaları başlatıldı. Cevatpaşa Şemhane Mahallelerinde Koruma amaçlı İmar Planına uygun proje çalışması geliştiriliyor. Bu sayede İçkale olarak anılan Hz. Süleyman Cami çevresi ve sahabe kabirlerinin bulunduğu alanlar yeniden düzenlenerek kente ve tarihe kazandırılacak.
TOKİ’DEN DİYARBAKIR’A 13 BİN 966 KONUT
TOKİ, Diyarbakır’da 8 bin 212 konut inşa etti. Uygulama aşamasındaki 2 bin 508 konutun yanı sıra proje ve ihale çalışmaları devam eden 3 bin 246 konut ile birlikte Diyarbakır’da toplam 13 bin 966 konut sayısına ulaşılacak.
TOKİ, 8 bin 212 konut ile birlikte, sosyal donatıları da inşa etti. TOKİ’nin Diyarbakır’da yapımını tamamladığı sosyal donatılardan bazıları şöyle:
“11 ilköğretim okulu, 4 lise, 3 sağlık ocağı, 8 ticaret merkezi, 4 cami, 1 kütüphane, 1 sosyal tesis, 1 kreş, 400 yataklı (537 kişi kapasiteli) hastane, 150 yataklı hastane, 18 yataklı hastane”
2 bin 508 konutun uygulaması ise devam ediyor. Ayrıca; 2 ilköğretim okulu, 6 lise, 1 anaokulu, 1 ticaret merkezi, 3 cami, 1 amfi, 1 sosyal tesis, 200 kişilik pansiyon, 100 yataklı hastane, 25 yataklı hastane, 3 ısı merkezi, 2 aile sağlığı merkezi ve 2 eczanene de uygulama aşamasında bulunuyor.
TOKİ’nin Diyarbakır’da 3 bin 246 konutu da ihale ve hazırlık aşamasında bulunuyor. 33 bin seyirci kapasiteli stadyum, 8 bin seyircili kapalı spor salonu, bin 500 seyircili olimpik yüzme havuzu, il müdürlüğü hizmet binası, atış poligonu, tenis kortları, 6 futbol sahası ile gençlik ve aile sağlık merkezleri, ilköğretim okulları da hazırlık ve ihale aşamasında bulunuyor.
Diyarbakır'ın tarihi surları Toki ile nefes aldı
Çin Seddi’nden sonra dünyanın en geniş, en uzun ve en sağlam suru kabul edilen Diyarbakır surları, (TOKİ) ile Diyarbakır Valiliği ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nce gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projeleriyle kaçak ve tarihi doku ile uyumsuz yapıla