Diyarbakır’ın Semt Pazarlarında ‘Atık’ Mesaisi

Ekonomik kriz nedeniyle alım gücü düşen dar gelirli vatandaşlar, kentte kurulan semt pazarlarında satılmayan, ezik ve çürük sebze-meyveleri toplayarak, geçimlerini sürdürüyor.

Sait BAYRAM’ın Özel Haberi

TİGRİS HABER - Ekonomik kriz nedeniyle alım gücü düşen dar gelirli vatandaşlar, kentte kurulan semt pazarlarında satılmayan, ezik ve çürük sebze-meyveleri toplayarak, geçimlerini sürdürüyor. Pazarcı esnafı, akşam saatlerinde ‘Atık2 toplayan vatandaş sayısının giderek arttığını ifade ettiler.

Diyarbakır’daki semt pazarları, ucuz ve taze sebze-meyve arayan dar gelirli vatandaşlar için önemli bir alışveriş noktası. Ancak ekonomik kriz ve geçim sıkıntısı arttıkça, bu pazarların işlevi daha da belirginleşiyor. Yoksul vatandaşlar, pazarlarda artan mali zorluklar ve ekonomik dar boğazlar nedeniyle, satılmayan, ezik ve çürük sebze-meyveleri toplayarak geçimlerini sağlıyor.

Çöpe Atılan Ürünler Yaşam Kaynağı!

Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesindeki semt pazarında, akşam saatlerinde pazar alanı yoksul insanlarla doluyor. Çocuklar ve yetişkinler, pazarcıların tezgâhları kaldırırken geride bıraktığı sebze ve meyveleri topluyor. Alışveriş için parası yetmeyen birçok kişi, bu şekilde evlerine sebze ve meyve götürüyor.

Elde yok, avuçta yok!

Pazar sonunda pazarcıların yerlerde bıraktığı sebzeleri toplayan vatandaşlardan biri, “Evde çoluk-çocuk ne yiyecek diye kara kara düşünüyoruz. Semt pazarlarının kapanmasını bekliyoruz ve pazarcıların geride bıraktığı sebze-meyveleri topluyoruz. Elde yok, avuçta yok! Başka çaremiz yok” diyor. Bu görüntüler, objektiflere yansıyan haliyle, izleyenlerin yüreklerini parçalıyor.

Pazar sonrası atık sebze toplayanların sayısı artıyor

Semt pazarı esnaflarından Abdulgafur Adanır, “Ekonomik krizden önce pazarlarda iğne atsan yere düşmez misali yoğunluk olurdu. Krizle birlikte fiyatların yükselmesi ve vatandaşın alım gücünün düşmesi pazarlarımızı oldukça etkiledi. Pazarlar bomboş, çünkü vatandaşta para yok. Daha da yoksullaşan halk, çaresizlikten pazar sonunda yerlerdeki satılmayan sebzeleri toplar oldu. Pazar sonunda atık ve ezik sebze ve meyveleri toplayanların sayısı giderek artıyor” diyor.

Pazarcı esnafı Tahir Yıldırım ise, “Yıllardır semt pazarlarında domates satıyorum. Bu kadar kötü bir satış dönemi yaşamadım. Ekonomik krizden dolayı alım gücü giderek düşüyor. Millette para yok ki alışveriş yapsın. Ben de pazar sonunda artan domatesleri isteyenlere bedava veriyorum” şeklinde konuşuyor.

Yaşam Mücadelesi

Yerlere atılan sebzeleri toplayan yaşlı bir kadın ise, “Kocam yaklaşık bir yıldır işsiz. Akşam ne yemek yapacağım diye kara kara düşünüyorum. Evde yiyecek bir şey yok, buzdolabı bomboş. Siz çaresizlik nedir bilir misiniz? Çaresiz olmasam, yerlere atılan sebzeleri toplar mıyım?” diyor.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Diyarbakır Haberleri