TİGRİS HABER - Diyarbakır ve bölge illerinde bahar aylarında tüketilen Kenger (Kereng) tezgâhlardaki yerini aldı. Havaların ısınmasıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki yüksek dağ eteklerinde doğal olarak yetişen kenger, akbaldır bitkisi, vatandaşlar tarafından toplanarak satışa sunuluyor.
Diyarbakır’da Karacadağ eteklerinden toplanarak satışa sunulan Kenger bitkisi tezgâhlardaki yerini aldı. Diyarbakır’da Karacadağ köylüleri tarafından toplanan Kenger kilosu 15-20 TL’den toptan fiyatına esnaflara satılıyor. Kenger bitkisinin tezgâhtaki satış fiyatı ise 25 ile 30 TL arasında değişiyor.
Kenger çok seviliyor
Ergani İlçesi’ndeki semt pazarında kenger ve akbaldır satan Osman Demir, halkın kengeri çok sevdiğini söyledi. Kenger ve akbaldırın tezgâhlarda yer aldığını belirten Demir, "Kengerin Kilosunu 25 liraya, akbaldırın tanesi 7 lira, kilosu ise 50 liraya satıyoruz. Herkes kengeri çok seviyor, bu yüzden satışlarımız çok iyi oluyor. Bu mevsimde geçimimizi bundan sağlıyoruz." dedi.
Kenger nedir, faydaları nelerdir?
Papatyagiller familyasından 70-80cm yüksekliğinde, tüylü, sütlü, dikenli bir otsu bitki türü olan Kenger, Bölgede Karacadağ eteklerinde Mart- Nisan aylarında toplanır. Kurak iklimi seven Kenger, Bölge halkı için hem geçim kaynağı hem de sağlık ve lezzet deposudur.
Bölgede etli, ekşili yemeği (Kenger meftunesi) yapılan Kenger, “Kereng” adıyla da bilinir. Kengerin kökünden de sakızı çıkarılarak diş eti sağlığı için tüketilir. Diş ağrıları, diş eti rahatsızlıkları ve dişlerin beyazlatılmasında büyük etkisi olduğu belirtilen Kenger sakızının, iltihaplanan veya patlayan kulak zarının tedavisinde, safra kesesindeki taşların düşürülmesinde, mide ağrısı ve şişkinliğinde, iştah açıcı ve hazımsızlık rahatsızlıklarında, tansiyon, yüz felci ile şeker hastalarına faydalı olduğu konusunda bilgiler mevcut. Diş hastalıklarına, şeker hastalığına, kansızlığa ve halsizliğe iyi geldiği bilinen Kenger suda haşlanarak salata şeklinde de tüketilebilir. (Haber Merkezi)