Gönül Morkoç / Özel
TİGRİS HABER - Dolardaki ani düşüş ve yükselişler Türkiye’de olduğu gibi Diyarbakır’da da birçok sektörü olumsuz etkilendi. Günlük değişen fiyatlardan en ciddi zararı da inşaat sektörü gördü. Döviz bazlı malzeme kullanıldığı için Diyarbakır’ın lokomotifi olan inşaat sektörü durma noktasına geldi. Kamuya iş yapan müteahhitler bu fiyat farkından en çok etkilenen kesimlerden biri. Kentte, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ya da valilik bünyesindeki Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) iş yapan 150 müteahhidin gözü kulağı, çıkmasını talep ettikleri Tasfiye Yasası’nda. Bu yasanın çıkması durumunda, müteahhit zamlardan dolayı bitiremediği işi, tasfiye etme hakkına sahip olacak.
Fiyat farkı ödensin
Müteahhitlerin diğer bir beklentisi ise, zamlardan dolayı oluşan fiyat farklarının ödenmesi yönünde. Fiyat farkının ödenmesini öngören yasa, Cumhurbaşkanının fark oranını belirlemesi için bekliyor. Ancak, müteahhitler bu yasadan da umutlu değil, çünkü kulislere sızan bilgilere göre, belirlenecek ve müteahhitlere ödenecek fark oranı sadece yüzde 3. Bu ödeme de sadece 2021 yılının Temmuz ile Aralık ayları arasındaki süreyi kapsıyor.
‘Yüzde 30 fark istiyoruz’
Tigris Haber’e konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası İnşaat Komisyonu Başkanı Nedim Şimşek, 2021 Temmuz –Aralık arasındaki fiyat farkının ödenmesinin gündemde olduğunu söyledi. Şimşek, “Bu tarihler arasında zaten firmalar doğru düzgün çalışamadı. Ödenmesi gündemde olan fark oranının da yüzde 3 olacağı konuşuluyor. Yüzde 3 hiçbir müteahhit firmayı kurtarmaz” dedi. Kamu müteahhitlerinin zararının karşılanması için fiyat farkının en az yüzde 30 olması gerektiğini belirten Şimşek, “Demir, çimento, cam gibi malzemelerde 300’lük bir artış oldu. Konuşulan rakam yüzde 3 ile sınırlı. Bu rakam hiçbir yaraya derman olmaz. Biz fiyat farkının yükseltilmesini, iş devam ettiği sürece oluşacak farkın da ödenmesini istiyoruz” dedi. Şimşek, taleplerinin karşılanmaması durumunda, Diyarbakır ekonomisinin ciddi yara alacağını ifade etti.
500 milyonluk teminat tehlikede
Diyarbakır Müteahhitler Derneği (DİMDER) Başkanı Aziz Elaldı da, müteahhitlerin her iş için devlet kurumlarına yüzde 6 teminat ödediğine dikkat çekti. Diyarbakır’da zamlardan dolayı iş yapamaz duruma gelen yaklaşık 150 müteahhidin 500 milyonluk teminatının tehlikede olduğunu belirten Elaldı, “Devlet sana diyor ‘gel yap ya teminatını yakarım ya da seni yasaklı yaparım. Tasfiye Yasası çıkmazsa, müteahhitlerin teminatları yanacak. Belediye ve YİKOB’un işlerini yapan firmalar sıkıntı yaşıyor” dedi. Elaldı, hükümetin bir an önce Tasfiye Yasası çıkararak, fiyat farkı ödemelerinin de 1 Ocak 2021 ile iş devam ettiği sürenin de göz önüne alınarak ödenmesini istedi.
200 bin kişi işsiz kalacak
Diyarbakır’ın ekonomisini inşaat sektörünün ayakta tutuğuna işaret eden Elaldı, bu sektörün çökmesi durumunda, 200 bin kişinin işsiz kalabileceği uyarısında bulundu.