TİGRİS HABER - Büyükşehir Belediyesi, "Mezopotamya'nın altın üçgeni yol haritası" kapsamında Diyarbakır’ın zengin kültürel mirasının turizme kazandırılması, bölgesel kalkınmanın sağlanması amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Projeler Şube Müdürlüğü, Karacadağ’ın UNESCO Küresel Jeoparklar programına dahil edilmesi için yaptığı müracaat kapsamında Diyarbakır il sınırları içerisindeki jeosit alanlarının tespit edilmesi için proje hazırladı.
Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın Teknik Destek Programı kapsamında "Potansiyel Jeopark Alanı İçerisinde Jeosit Tespit ve Değerlendirme Çalışmaları İçin Danışmanlık Hizmeti Talebi" projesi kabul edildi. Protokol, Büyükşehir Belediyesi’nde Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Nihat Nurbaki ve Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral tarafından imzalandı. Proje kapsamında Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığınca kurulacak ekip, Karacadağ’da jeosit tespiti, haritalandırılması ve raporlanması için 60 gün boyunca saha tarama çalışması yapacak.
Geçtiğimiz yıl Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa sınırları içerisinde bulunan Karacadağ’ın Jeopark olması için UNESCO Türkiye Milli Komitesine yapılan başvuru uygun görülerek, bu konudaki "iyi niyet beyanı" Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla UNESCO Sekretaryasına iletilmişti.
Jeosit nedir?
Yeryüzünde nadir rastlanan belli bir süreci, olayı, zamanı veya sonucu temsil eden jeolojik ve jeomorfolojik olgular ile yer kabuğunun geçmişine ait kanıt oluşturabilecek doğal oluşumlardır. Jeositler, Ulusal ve uluslararası düzeyde öneme sahip, doğal olay veya süreçler sonucu oluşmuş, genellikle görsel açıdan öneme sahip, kaya topluluğu, stratigrafik istif, fosil, mineral, yapı, yer şekli gibi oluşumlardır. (Haber Merkezi)