‘İnsanı yaşat ki Devlet yaşasın’ a da denk gelen anlamlı bir slogan;
‘Diyarbakır’ı yaşat ki sen de yaşayasın’.
İyi ve rehber slogan, insan yaşamı ile birlikte kentin, kentlerin yaşamını önceleyen, aynı zamanda bireylere sorumluluk yükleyen bir slogan.
Diyarbakır Otelciler ve Turizm Derneği (DOTED)böyle bir sloganla işe başladı.
Yönetim kurulu üyeleri de ilk basın toplantısında ‘Diyarbakır’ı yaşat ki sen de yaşayasın’ sloganıyla gündeme damga vurdu. Seviyorum, Diyarbakır adına yapılan, yapılmış bu türden çıkışları. Tabi ki sloganda takılı kalmaması şartı ile.
4.5 milyar liralık yatırım bütçesiyle Diyarbakır’a artı değer katan Diyarbakır’daki otel işletmecileri, Diyarbakır Otelciler ve Turizm Derneği’nin (DOTED) yönetimini devraldı. Başkan Veysi Kaya, Başkan Yardımcısı Serdar Ay, Sayman Deniz Güler, Genel Sekreter Ömer Yüksel, yönetim kurulu üyesi İhsan Akkaya Divan Otel’de basın mensupları ile kahvaltılı toplantıda buluştu. Derneği tanıttılar, yapacaklarını anlattılar, kentin geleceği ile ilgili üretime dönüştürecekleri özet projelerini anlattılar. ‘Ben değil, biz’ dediler.
Bir de ‘önce tarih’ dediler. Turizmin ve kentin geleceğinin Diyarbakır tarihinin tanıtımı ile olacağının bilinciyle hareket edeceklerini anlattılar. Onlar da anlamış. Profesyonelleşince mantıkta amatörlükten profesyonelliğe dönüşüyor. Meselelere dar kalıplar içinde bakılmıyor, geniş perspektiften bakılıyor.
Siyasette de, ülke yönetimlerinde de böyle oluyor, genç bir nesil geliyor, geleceğin nasıl olacağına onlar karar verecek. Ağa, şeyh, bey, mütegallibe kesimlerinin, ‘ben büyük aileyim’ diyerek siyasete ağırlık koymak isteyenlerin dönemi bitiyor. Geniş halk kitlelerinin çocukları çağdaş, evrensel bir bakış açısı ile hem siyasette hem de iş dünyasında varlığını hissettiriyor.
Yeni nesil iş insanları paralı, para sahibi, ancak kapitalist, emperyalist, feodal bir bakış açısıyla hareket etmiyor, öyle davranmıyor. Neyse konumuz bu değildi, sadece eş değer bir konum yansıttığı için meseleye bir girizgâh yaptım, sonra daha geniş analizler yaparız, hep birlikte.
Konumuz Diyarbakır, tarih, tarihsel geçmiş, 12-13 bin yıllık yaşayan, hiç uyumayan bir kentin Cumhuriyetin ikinci yüzyılı için nasıl hazırlık yapacağımızla ilgili. Bazı kentlerle karşılıklı uçak seferleri konusunda yaşanan sıkıntıların giderilmesi gerekiyor.
Diyarbakır, Surlar, içkale, Yeni kapı, Ali Paşa, Saraykapı, Dağkapı, Zerzevan, Silvan, Eğil, Ergani, Lice ilçelerimizdeki tarihin daha geniş bir alanda tanıtılmasının tam da zamanı.
Diyarbakır’ı, Diyarbakır’ın tarihini yaşatalım ki, hep birlikte yaşayalım.
Omuz omuza
Hadi bakalım, kolaylıklar diliyorum.