Haber:Muhammed Esen
TİGRİS HABER -Dünya Sağlık Örgütü’nün istatistikleri ile sigara bağımlılığını dünya çapında bir problem olarak tarif ettiğinin altını çizen Öger, dünya genelinde her yıl yaklaşık 8 milyon insanın sigara sebebiyle hayatını kaybettiğini söyledi.
‘Sigara, yılda 100 bin can alıyor’
Öger, Dünyada her yıl 8 milyon can kaybına yol açan sigara bağımlılığının Türkiye’deki sonuçları, her yıl 100 bin canın hayatını kaybetmesi olarak kayda geçtiğini belirterek, “Önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımı aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir alışkanlıktır. 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü için yapılan etkinliklerin amacı, sigaranın zararları konusunda duyarlılığı arttırmak ve toplumsal farkındalık oluşturmaktır. Tütün endüstrisinin bilhassa gençlere yönelik politikalarını engellemek, toplumu endüstrinin kirli oyunlarından uzak tutmak elimizdedir. Yeşilay olarak, toplumu tehdit eden bu büyük felakete karşı uygulanan ve uygulanacak olan güçlü ve kararlı politikaları sonuna kadar destekliyoruz. Gelin kendinize bir iyilik yapın ve sigarayı bırakın. Aynı zamanda bu iyiliği çocuklarınıza ve çevrenizdeki sevdiklerinize de yaptığınızı unutmayın” dedi.
Ölümler 8 yılda iki katına çıkacak
DSÖ’nün tahminlerine göre, dünyadaki çocukların yarısı tütün dumanına maruz kalırken yaklaşık 70 bin çocuk, pasif etkilenme sonucu solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle 5 yaşından önce hayatını kaybettiğini ifade eden Öger, “Sigara kullanım oranları ülkelerin ve bölgelerin gelişmişlik düzeyine göre farklılık gösteriyor. Verilere göre, dünyada 1 milyarın üzerinde aktif sigara kullanıcısı var ve bunların yüzde 84’ü gelişmekte olan veya az gelişmiş ülkelerde yaşıyor. Tütün ve sigara kullanımının kontrol altına alınması amacıyla mevzuat düzenlemeleri yapılmıştır. Bunların uygulanmasında sahada çeşitli sorunlar yaşanmakta ve etkin bir sonuç alınamamaktadır. Bunun nedenlerinden biri ise denetim ile verilen cezaların sadece içicilik üzerine yoğunlaştırdığı ve cezaların yönlendiriciliğinin bulunmamasıdır. İl Sağlık Müdürlüklerinin denetim ekiplerinin oluşturulmasında ve sekreteryasında aktif görev almalarından ziyade tütün ve tütün ürünlerinin zararları, pasif içicilik, bağımlılığın getirdiği sonuçlar, sigara bırakma polikliniklerine yönlendirme gibi eğitim tarafında yer almaları daha verimli olacaktır. Sigara bırakma polikliniklerinin daha etkin ve verimli çalışması için de cezadan tedaviye giden bir süreç önerilmiştir” dedi.