Gönül Morkoç
TİGRİS HABER - Diyarbakır’daki Kadın Semt Pazarı, Türkiye’nin ilk resmi kadın semt pazarı olma özelliğini taşıyor. 2013 yılında Barış ve Demokrasi Partisi’nden Yüksel Baran’ın belediye başkanı seçildiği dönemde, Pazar kuruldu. Şiddet mağduru ve dar gelirli kadınların geçimlerini sağlayabilmeleri için açılan pazarda, şuan 212 tezgâh bulunuyor.
Kadınlar ikiye bölündü
Pazarcı kadınlar zaman içinde dernekleşti. Bağlar Kadın Pazarcılar Derneği ve Bağcılar Kadın Pazarcılar Derneği olarak iki dernek kuruldu. Bağlar Kadın Pazarcılar Derneği, erkeklerin, kadınların satış yaptığı pazara girmesine karşı çıkarken, Bağcılar Kadın Pazarcılar Derneği ise, erkeklerin de pazarda tezgâh açmasını savunuyor. Erkek pazarcılar da hem Kadın Semt Pazarı’nda yer almak istiyor hem de Bağcılar Bölgesi’ndeki pazar açma hakkının sadece kadınlara verilmesine karşı çıkıyor. Hali hazırda, Bağcılar Bölgesi’nde haftanın 6 günü kadınlar, bir günü ise erkek pazarcılar tezgâh açıyor. Erkek pazarcılar, kadın semt pazarında kendilerine 400 tezgâh verilmesini, ayrıca Bağcılar bölgesinde de haftanın belli günlerinde pazar açabilme hakkının tanınmasını istiyor.
Erkekler pazardan çıkarılsın
Bağlar Belediyesi Meclisi bir süre önce, “erkeklerin kadın semt pazarında tezgâh açmaması” yönünde karar aldı. Ancak, kadınların iddiasına göre, bugüne kadar bu karar uygulanmadı. 212 kadının tezgâh açma hakkının bulunduğu kadın semt pazarında, şuan 60’a yakın erkeğin de pazar tezgâhı bulunuyor. Bağlar Kadın Semt Pazarı Derneği üyeleri, Bağlar Belediyesi’nin “erkekleri kadın semt pazarından çıkarma” yönündeki Meclis kararını uygulamasını, ayrıca Bağcılar bölgesinde erkeklere bir pazar daha tahsis edilmemesi için meclis kararı alınıp uygulanmasını istiyor. Dernek üyeleri, Bağcılar bölgesinde erkeklere bir pazar daha tahsis edilmesi (Newroz alanı civarında bir erkek pazarı var) durumunda, satışlarının yüzde 80 düşeceğini belirterek, geçimlerini sağlayamayacaklarını ifade ediyorlar.