TİGRİS HABER - Engelli Ve Yaşlı Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, “Erişilebilir Ortak Yaşam” mottosuyla kanser hastalarına yönelik ev ve hastane arasında hizmet vermek için Sosyal Taksi Projesini hayat geçirdi. Nadir ve Kronik Hastalıklar Şube Müdürlüğü bünyesinde faaliyet yürütecek olan Sosyal Taksi hizmeti ile ulaşım zorluğu yaşan kanser hastaları evlerinden alınarak tedavi gördükleri hastanelere bırakılacak. Gün içinde tedavilerini tamamlayan kanser hastası yurttaşlar, Sosyal Taksi ile evlerine bırakılacak. Tedavi sürecince yurttaşlar için enfeksiyon riskini azaltmayı ve hastanelere daha rahat ulaşımı sağlamak amacıyla hayata geçirilen Sosyal Taksi, yurttaşlara ücretsiz ulaşım hizmeti verecek.
Başvurular ALO 153 üzerinden yapılacak
ALO 153 aracılığıyla başvuruyu yapacak hasta ve hasta yakınları, bir gün öncesi randevu oluşturarak Sosyal Taksi hizmetinden yararlanacak.
‘Bir telefon kadar bize yakın olacaklar’
Proje hakkında bilgi veren Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Dairesi Başkanı İsmail Değirmenci, 2025-2029 stratejik plan çalışmalarını yaparken kentteki bütün sivil dinamiklere kulak verdiklerini vurguladı. Bu anlamda Kanserle Mücadele Derneğinin araç talebine kayıtsız kalamadıklarını belirten Değirmenci, şöyle konuştu: “Bugün Sosyal Taksi’yi hayata geçirmenin haklı mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Bizler bu anlamda Sosyal Taksi’mizi bugün itibarıyla hayata geçirerek 7/24 hizmeti yürüteceğimizi beyan ediyoruz. Kanser hastaları 153 üzerinden bir telefon kadar bize yakın olacak. Ve bizler gün içerisinde temas edip hastane ve ev arasındaki koordinasyonu sağlayacağız.”
‘Diyarbakır'da 20 bini aşkın kanser hastası var’
Diyarbakır Yeniden Yaşam Kanserle Mücadele Dernek Başkanı Şükrü Abay ise kentte 10 yıldan beri faaliyet yürüttüklerini ifade ederek, derneklerinde şu anda bin 500 kanser hastasının kayıtlı olduğunu söyledi. Bu kanser hastasının tümünün dar gelirli yoksul hastalar olduğunu dile getiren Abay, “Diyarbakır'da ilçe ve köylerinde 20 bini aşkın kanser hastası var. Bizim birçok faaliyetlerimizin içerisinde karşımıza çıkan en önemli sorun, yoksul kanser hastaları kemoterapi görmek için hastanelere giderken toplu taşıma araçlarıyla gidip gelmeleri ve enfeksiyon kapmalarıdır” dedi.
‘Bu gün kanser hastalarımız için tarihi bir gündür’
Son 10 yıl içerisinde 324 kanser hastasını toplu taşıma araçlarında kaptıkları enfeksiyon nedeniyle kaybettiklerini kaydeden Abay, araç için resmi kurumlara yaptıkları başvurulardan sonuç alamadıklarını ifade etti. Büyükşehir Belediyesine taleplerini ilettiklerini vurgulayan Abay, “Bu gün geldiğimiz noktada 11 Şubat 2025 tarihi itibarıyla bu talebimizin karşılandığını görüyoruz. Bu gün bu vesileyle şu anda arkamda duran taksi, kanser hastalarını bundan sonra evlerinden, adreslerinden alıp kemoterapiye götürmek üzere Onkoloji Hastanesine bırakacak. Onkoloji Hastanesinde de tedavisi bittikten sonra yine bu araç onları alıp evlerine bırakacak. Dolayısıyla bu ölümlerin de önüne geçilmiş olacağız. Bu gün bizim kanser hastalarımız için tarihi bir gündür. 20 bin kanser hastası adına Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
‘Böyle bir imkanın devam etmesini istiyorum’
Sosyal Taksi ile evinden alınarak Onkoloji Hastanesine bırakılan kanser hastası Zeliha Özdağ Gözen ise şunları dile getirdi: “Diyarbakır Sur’da oturuyorum. 7 yıldır kanser hastasıyım. Bu nedenle ben her gün tedavi görüyorum. Tedavi gördüğüm için otobüslere bindiğim zaman zor oluyor. İnşallah bundan sonra daha rahat gelip tedavimizi görürüz. Böyle bir imkanın devam etmesini istiyorum. Büyükşehir Belediyesine, Serra Başkana, Doğan Başkana ve bütün çalışanlarına teşekkür ederim.” (DBB basın)