TİGRİS HABER - Fotoğraf sanatçısı Mehmet Masum Süer, bu kez, az bulunan ve nesli tükenmeye yüz tutan hayvanlar arasında yer alan uzun kulaklı kirpilerin fotoğraflarını çekerek belgeledi.
Uluslararası fotoğraf sanatçısı Mehmet Masum Süer, Diyarbakır’da, UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan tarihi ve ekolojik Hevsel bahçelerinde bugüne kadar kızıl tilki, şahin ve yılan ile birçok kelebek türü başta olmak üzere bazı hayvanların fotoğrafların çekti. Suer, bu defa, kayıtlara göre sadece Hatay’dan Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesine kadar uzanan bölgede yaşadığı bilinen uzun kulaklı çöl kirpisi (Hemiechinus auritus) yavrularını Diyarbakır’da tespit ederek birçok fotoğraflarını çekti. Bu hayvanlar en son, 2017’de Türkiye Tabiatı Koruma Derneği Hatay Şube’sinin dağ ceylanlarını görüntülemek için kurduğu fotokapanlara takılarak görüntülenmişti.
Geçtiğimiz günlerde Hindistan’daki bir fotoğraf kulübü tarafından ‘Büyük Usta’ (Grand Master) unvanı ile ödüllendirilen Diyarbakırlı fotoğraf sanatçısı Süer, bölgede ve Türkiye genelinde, eskiden pek görünmeyen bazı hayvan türlerine artık sıklıkla rastlanmasını sevindirici bulduğunu belirterek şunları söyledi:
“Bu çok sevimli hayvanların fotoğraflarını da çekip belgelemekten ve bölgemizde bazı hayvan türlerinin eskisinden daha fazla görünmesinden büyük mutluluk duyuyorum. Bu sonuç, hem yapılan eğitim çalışmaları ve hem de kamuoyunda oluşan ‘doğayı ve hayvanları koruma bilinci’nin gelişiyor olmasına bağlıyorum. Çektiğim hayvan fotoğraflarını paylaşarak bu bilince katkıda bulunuyorum.
İnsanlar, hayvanlara eskisi kadar zarar vermiyor, hatta zor durumda ve yaralı olarak buldukları hayvanları ilgili makamları teslim edip kurtarılmalarını sağlıyorlar. Son birkaç yılda hemen her gün bu tür öyküleri duyar olduk. Bu da çok sevindirici bir durum.”