Diyarbakır’da Kadınların Sağlığı için Farkındalık Atölyesi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kadınları meme ve rahim ağzı kanserlerinin belirtileri ve tedavisi hakkında bilgilendirmek amacıyla Ben û Sen Semti’nde sağlık atölyesi düzenledi.

TİGRİS HABER - Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” nedeniyle düzenlediği sağlık atölyesinin ikincisini Yenişehir ilçesi Ben û Sen Semti’nde gerçekleştirdi.

Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı ve Bağlar Belediyesi Sağlık Merkezi’nde görevli hemşireler tarafından görseller eşliğinde kadınlara Kürtçe ve Türkçe “Meme Kanseri” ve “Rahim Ağzı Kanseri (Serviks) Kanseri” anlatıldı. Atölyede bilgilendirmeler yapan hemşire Gülcihan Saka, rahim ağzını kaplayan hücrelerin anormal şekilde çoğalıp büyümesi ile rahim ağzı kanserinin oluştuğunu belirterek “Dünyada 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türüdür. Belirtileri gizli kalabilir ancak taramalarda yakalanan kanserdir” dedi.

Bu kanser türünün en yaygın nedenlerinden birinin HPV virüsü olduğuna dikkat çeken Saka, ağrısız bir kanser tarama yöntemi olan Smear testinin, rahim ağzı kanserinden korunmak için oldukça önemli olduğunu vurguladı.

‘Erken teşhis önemli’

Saka, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve sağlıklı beslenmenin de korunma yöntemlerinden olduğunu söyledi. Saka, daha sonra meme kanserinin belirtilerini anlatarak, erken tanının önemine işaret etti.

Atölyelerin ardından kadınların talebi üzerine hemşireler tarafından meme muayenesi yapıldı. Ayrıca atölyeye katılan kadınların tansiyonları ve ateşleri ölçüldü. Tansiyon değerlerine göre bazı kadınlar aile hekimliklerine yönlendirildi.

Çocuklara hijyen ve diş sağlığı eğitimi

Sağlık atölyesinde ayrıca Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığına bağlı çalışan sağlık personeli tarafından Kadın Yaşam Merkezi’ndeki bilgisayar kursuna gelen 9-14 yaş arası çocuklar, hijyen ve diş sağlığı konusunda bilgilendirildi. (DBB Basın)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri