Mümin Ağcakaya/ Özel Haber
TİGRİS HABER - Diyarbakır’da kurulan Güneydoğu Arabuluculuk ve Tahkim merkezinin yönetim kurulunda akademisyen ve hukukçularda yer aldı. Kurulun yönetiminde Abdullah Çağer, Eyüp Sancar, Gevriye Atlı, Evin Batı ve Ömer Faruk Aşkın yer aldığı kurulda Prof.Dr. Ali Ayli ve Doç. Dr. Nihat Taşdelen isimli akademisyenler de arabulucu olarak yer aldı.
“SÜREÇ 4 İLE 8 HAFTA SÜRECEK”
22 arabulucu ortaktan oluşan merkezle ilişkin yapılan açıklamada; “Hukuki uyuşmazlıkların (bilhassa işçi işveren, ticari, bankacılık, tüketici, taşınmaz hukuku, aile hukuku, sigorta vs. mahkemeye gitmeden çözülmesini öngören arabuluculuk uygulaması tamamen tarafların kendi çözümlerini kendilerinin ürettiği, tarafların isteğiyle yürütülen, ucuz ve uyuşmazlığın türüne göre en fazla 4 ile 8 hafta süren, böylece kısa zamanda bitirilen bir süreç olacaktır. Süreç sonunda düzenlenen anlaşma belgesi Mahkeme kararı hükmünde olacaktır.”
Merkezin tanıtım toplantısına merkez kurucu arabulucularının yanı sıra Diyarbakır Barosu Başkanı Avukat Cihan Aydın, Samsun Arabuluculuk Merkezinden Arabulucu Avukat Harun Uyanıkoğlu ve Uşak Arabuluculuk Merkezinden Arabulucu Avukat Özkan Saruhan ile Diyarbakır’ da bulunan diğer arabulucu avukatlar da katılım gösterdi.
“YARGININ YÜKÜNÜ HAFİFLETECEĞİZ”
Merkez Temsilcisi Arabulucu Avukat Ömer Faruk Aşkın yaptığı açıklamada " 22 uzman arabulucu bir araya gelerek Anonim Şirket şeklinde bu merkezi kurduk. Yargının önemli nispette yükünü hafifleteceğimize inanıyoruz. Diyarbakır'da Anonim Şirket şeklinde kurulan ilk merkeziz. Bünyemizde alanında uzman akademisyen ve hukukçular bulunmakta. 8 adet toplantı salonundan oluşan merkezimiz, arabuluculuğa uygun mekânsal ve yönetsel koşullara sahip. Taraflar arabuluculuk yoluyla anlaşırken hem zamandan tasarruf etmekte hem de arabuluculuk süreci gerçekten mahkeme sürecinden daha ucuz olacaktır. Ayrıca bu süreçte gizlilik esas olup, taraflar sorunlarını gizliliğe uygun mekânlarda çözebilmekte ve dostça ayrılabilmekte " ifadelerine yer verildi.