Diyarbakır Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası ile Diyarbakır Vergi Dairesi Başkanlığı, Diyarbakır Ticaret Odası, Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği işbirliğiyle E Uygulamalar konulu seminer düzenlendi.
Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği konferans salonunda düzenlenen seminere çok sayıda meslek mensubu, meslek mensubu adayı ve esnaf katılım sağladı.
Diyarbakır Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Mustafa Vural, Vergi Dairesi Başkanı Seyfettin Baysal, Diyarbakır Ticaret Odasını temsilen Yönetim Kurulu Üyesi Çetin İnanç, DESOB Başkan Vekili Abdüllatif Aykul oluşturulan divanla katılımcılara hitap etti.
"Dijital çağ geleneksel olan her şeyi değiştirdi"
Programda konuşan Diyarbakır Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Mustafa Vural; Ticaretin Sınır tanımadığı Globalleşen Dünya ekonomisine ticari ve özel yaşamın büyük bir bölümü dijital dünya ya taşınmış durumda diye söze başlarken 2013 yılında dijitalleşme sürecine girilmesiyle birlikte 68 yılda üretilemeyen verinin bugün on dakikada üretilebilindiğini söyledi. Herkesin bu dijitalleşme sürecine adapte olmak zorunda olduğunu söyleyen Başkan Vural “Dijitalleşme ve Dijital dönüşüm yolunda attığınız adımlar; verimlilikten güvenliğe, ortak çalışma kültürünü yaygınlaştırmaktan maliyet avantajına kadar birçok avantajı beraberinde getirmektedir.” İfadelerini kullanarak “Dijital çağın geleneksel olan her şeyi değiştirdiği günümüzde; Akıllı cihazlar ile birlikte akıllı binalar, akıllı belgeler artık gündelik yaşantımızın ve ekonominin doğal bir parçası halini almaya başlayacak.” dedi. Başkan Vural E-Uygulamalara geçiş sürecinin kayıt dışılığın önlenmesi açısından çok önemli olduğunu aynı zamanda geleceğe hazırlığın önemli bir adımı olduğunu söyledi.
"Kayıtlı ekonomide belge oluşturulması büyük önem arz ediyor"
Başkan Vural’ın ardından söz alan Diyarbakır Vergi Dairesi Başkanı Seyfettin Baysal doğru şeyi doğru zamanda en kısada sürede yapmak için elektronik uygulamalara geçişin büyük önem arz ettiğini belirterek bütün bu uygulamaların vatandaşların yararına olan, vatandaş, mükellef odaklı uygulamalar olduğunu söyledi. Baysal E-Uygulamaların zaman kazanmak, vergilendirmede şeffaflık, ödemelerde kolaylık gibi avantajlar sağladığını ifade ederek, kayıtlı ekonomide belge oluşturulmasının büyük önem arz ettiğini belirtti. Vergilendirmenin adil ve eşit dağılımı için kurallara uyulması gerektiğini belirten Başkan Baysal vergi idaresi olarak adaleti ancak bu şekilde sağlayabileceklerini söyledi. Diyarbakır’ı bölgenin yıldızı olarak gördüklerini söyleyen Baysal Diyarbakır’da bölgesel bir yapı oluşturmak istediklerini dile getirdi.
Ardından Luca Projesi Genel Koordinatörü Cenk İçer E- Fatura, E-Arşiv, E-Arşiv Portal, E-İrsaliye, Gider Pusulası, Zaman Damgası, E-Müstahsil Makbuzu, E-Bilet, E-Defter, Müracaat Süreçleri, E- Uygulamalara geçişte yeni kriterler ve süreçlere ilişkin sunum gerçekleştirdi. Seminer divanın, katılımcıların sorularını yanıtlamasıyla sona erdi. (Haber Merkezi)