TİGRİS HABER - Diyarbakır’da Fırıncı esnafının ekmek fiyatına yüzde 50 zam talebi kabul edilmediği, oranın yüzde 25'te kalacağı öğrenildi. Zammın onaylanması durumunda, 400 gram pide ekmeğin fiyatı da 12 TL’den 15 TL, 200 gram somun ekmeğin fiyatı 6 TL’den 7.5 TL’ye yükselecek.
Ekmeğe yapılacak zamla ilgili açıklama yapan Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, yeni yılda asgari ücrete yapılan zam ve un fiyatındaki artışın fırıncıları zor durumda bıraktığını anımsattı.
EKMEK 12 TL’DEN 15 TL’YE YÜKSELECEK!
Fırıncı esnafının yüzde 50 zam talebinde bulunduğunu ancak yaşanan ekonomik sıkıntı dolayısıyla bunu kabul etmediklerini aktaran Ebedinoğlu, ''Halkın alım gücü düşünülerek ve fırıncı esnafından fedekarlık beklenerek zammın yüzde 25 oranında uygulanmasını kabul ettik” dedi.
GÜNGÖR: “ŞİMDİLİK ZAM YOK!”
Bu arada, Diyarbakır Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet emin Güngör, Diyarbakır’daki fırıncı esnafının ekmeğe zam yapılması için bastırdığını ancak şimdilik böyle bir zammın uygulamadıklarını söyledi. Şuana kadar bir fiyat artışı olmadığının altını çizen Güngör, Yarın mesainin ilk saatlerinden itibaren zamla ilgili olarak görüşmeler yapacaklarını savundu.
“ONAYLANIP ONAYLANMAYACAĞI BELLİ DEĞİL”
Zammın onaylanıp onaylanmayacağını bilmediklerine değinen Güngör, şöyle dedi:
“Yarın sabah ola hayrola. Şuan ne kadar zam yapılacağına dair bir veri yok. Ancak gerçeğe bakarsak, ciddi bir rakam talebi var. Esnaflarımız akıl almaz bir durumda bulunuyor. Bugün itibariyle fırıncı ustalarının istediği azamı ücret 600 ve üzeridir. İşçimizi Asgari ücrete yapılan yüzde 49-50 oranına göre hesaplarsak işveren olarak çok zor durumda kalırız. Ekmeğin fiyatını ikiye katlamamız gerekiyor!
“YARIN İŞÇİYLE GÖRÜŞECEĞİZ”
Biz yarın işçiyle de görüşeceğiz. Diyarbakır’daki insanlarımızın alım gücü ortadadır. Elimizi vicdanımıza koymamız gerekiyor. Esnafta, binlerce insan da mağdur olmasın istiyoruz. Diyarbakır’ın alım gücü ile diğer metropollerdeki vatandaşların alım gücü bir olmadığının bilinmesi gerekir. Bunun hesabını yaparken, bizde elektrik, doğalgaz, maya, SGK ucuz değil. Diğer illerdeki işveren ne kadar prim ödüyorsa bende aynısını ödüyorum. Bu memleketi ve insanları seven biri olarak 30 yıllık bir tecrübemiz var”
FIRIN İŞÇİLERİ KAZAN KALDIRDI
Başkan Güngör, son dönemlerde bazı işçiler ‘başkan istifa’ yönünde tepki verdiğini hatırlatarak, “Onlar işçi, biz de onlarla işverenler arasındaki bir köprüyüz. Aralarında arabulucuyuz. Her iki tarafında mağdur olmasını istemiyoruz. Akıl almaz bir oyun oynanıyor. Biz Zammı aybaşından itibaren almamız gerekiyordu. Çünkü asgari ücret belirlendikten sonra bütün veriler açıklandı. İşçiler, 20 gündür neden 5 bin liramı çöpe atayım diyor. İşçi şuan kazan kaldırdı. Bazı fırınlarda çalışan işçiler, maaşlara asgari ücret tutarında artış olmaması nedeniyle işi bıraktılar. Fırınlar kalifiyeli eleman bulamıyor. Durum bundan ibarettir. ” diye konuştu.
“VATANDAŞIN ALIM GÜCÜNÜ DÜŞÜNEREK, GÖRÜŞMELER YAPACAĞIZ”
Vatandaşın alım gücünü düşünerek, görüşmelerde bulunacaklarını belirten Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Emin Güngör, şunları söyledi:
“İşçi ve eleman sıkıntı var. Bir çuval unun 400’dan 600 TL’ye çıkması Kiralar yüzde 100 değil yüzde 300 zamlandı. Enerji giderleri ha keza ortada. Kalifiyeli eleman asgari ücretin altında çalışamaz. Bunu nasıl yapalım. Yarın biz bir hesap çıkarıp, doğru bir karar almamız gerekiyor. Vatandaşın alım gücünü de göz önünde bulundurmamız gerekir. Ekmeğe yapılacak zammın gecikmesinin sebebi de Tüketicinin mağdur olmaması içindir. Esnafımızın bazı konularda feragat etmesini bekliyoruz. Üreticinin ve bizim biraz daha ılımlı davranmamız gerekiyor. Ortada buluşalım istiyoruz”
ZAM ONAYLANIRSA EKMEK 15 TL’YE YÜKSELECEK
Zamlı tarifenin onaylanması durumunda Salı ya da Çarşamba günü uygulamaya konulacağı öğrenilirken, zamla birlikte 200 gram somun ekmeğin fiyatı 6 TL’den 7.5 TL’ye, 400 gram pide ekmeğin fiyatı da 12 TL’den 15 TL’ye yükselecek.