TİGRİS HABER - DEM Milletvekili Adalet Kaya, TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinin gerekçesinde şu görüşlere yer verdi;
“2024-2025 eğitim-öğretim döneminin açılmasının üzerinden 4 hafta geçmesine rağmen Diyarbakır’ın Çınar İlçesi’ne bağlı 40 köyde taşımalı eğitim gören yaklaşık 30 bin öğrenci, servis ihalesini alan firma ile şoförlere ödenecek ücretteki anlaşmazlık nedeniyle yeni eğitim öğretim dönemine başlayamamıştır. Veliler sorunu İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bildirmiş, Müdürlük tarafından sorunun giderileceği söylense de henüz bir adım atılmamıştır.
Geçtiğimiz yıllarda taşıma ihalesi alan firmaların taahhüt ettiklerinden daha az sayıda araçlara taşıma yaptıkları ancak daha fazla araç için para alarak usulsüzlük yaptıkları bakanlık müfettişleri tarafından tespit edilmiştir. Usulsüzlük yapan firmaya ceza verilmiş, 2024-2025 dönemi taşıma ihalesi de başka firmaya ihale edilmiştir. İhaleyi yeni alan firma geçen yıllarda çalışan şoförlere 1700 lira yevmiye teklif etmiş ancak geçtiğimiz yıl 2000 lira alan şoförler masraflarını karşılamadığı için teklif edilen ücreti kabul etmemiştir. Firma bölgeye kendi araçlarını ve şoförlerini göndermek istediğinde ise korucu ve muhtarların engellemesiyle karşılaştığı iddia edilmektedir.
Taşımalı eğitim yönetmeliği değiştirilerek taşıma üst sınırı 50 km’den 30 km’ye indirilmiştir. Okula 30 km’den uzak yerlerde oturan öğrenciler pansiyonlara yönlendirilmek istenmektedir. Birçok aile çocuklarını cemaat ve tarikatlara bağlı pansiyonlara yerleştirmek istemediğinden özellikle kız çocuklarında okula devam oranları oldukça düşmüştür. Eğitimciler kısa süre sonra okul terk oranlarının artacağını öngörmektedir.
Öte yandan tasarruf tedbirleri kapsamında ödeneği azalan devlet okullarında temizlik görevlisi istihdam edilemediği için öğrenciler kirli sınıflarda eğitim görmektedir. Diyarbakır Bağlar’daki Karacadağ Ortaokulu’nda temizlik için para toplanmasına veliler itiraz etmiştir. Diyarbakır’daki devlet okullarının birçoğunda personel yetersizliğine bağlı kirlilik sorunu öğrencilerin sağlığını tehdit etmekte, velileri kendi aralarında para toplayarak temizlik personeli almaya mecbur bırakmaktadır.
Ülke genelinde 60 bin devlet okulu bulunmasına karşın Bakanlığınız tarafından 30 bin temizlik personeli istihdam edileceği duyurulmuştur. Bu sayı okullardaki personel açığını kapatmaya yetmemektedir.
Ulaşım problemi, okulların fiziki koşulları, öğretmen eksiği gibi aksaklılar her yıl daha fazla sayıda okul çağındaki çocuğun eğitimden uzaklaşmasına yol açmaktadır. Bakanlığınız tarafından yayımlanan 2023-2024 Örgün Eğitim İstatistiklerinde 253 bin öğrencinin liseye kaydını yaptırmadığı, eğitim çağındaki 3 milyon öğrencinin de eğitim dışında kaldığı ortaya çıkmıştır.”
DEM’li Kaya, Bakana şu soruları sordu;
- Taşımalı eğitim gören ve servis sorunu çözülemediği için yeni eğitim-öğretim dönemine başlayamayan kaç öğrenci vardır?
- Öğrencilerin ulaşım problemini çözmek için hangi adımları atacaksınız?
- Öğrencilerin devam edemedikleri derslerin telafisini nasıl yapacaksınız?
- Temizlik personeli olarak istihdam edilecek kişi sayısını artıracak mısınız?
- Taşımalı eğitim üst sınırının düşürülmesiyle pansiyonda kalmaya yönlendirilen kaç öğrenci vardır?
- Eğitim dışında kalan çocukları okula yönlendirmek için hangi çalışmaları yapacaksınız?
(Haber Merkezi)