Sait BAYRAM’ın Özel Haberi
TİGRİS HABER - Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkan Vekili ve Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, pandemi ve 6 Şubat depreminin Diyarbakır’daki esnaf üzerinde yarattığı olumsuz etkilerini değerlendirdi. Ebedinoğlu, deprem sırasında Diyarbakır’da 2 bin 882 işletmenin yıkıldığını ifade ederek, hükümetin her anlamda depremzede esnafa öncelik vermesi gerektiğini söyledi.
Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkan Vekili ve Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, pandemi ve 6 Şubat depreminin Diyarbakır’daki esnaf üzerindeki etkilerini ve çözüm önerilerini paylaştı. Ebedinoğlu, esnafın yaşadığı zorluklara ve çözüm önerilerine dair önemli bilgiler verdi.
"Pandemi ve Ekonomik Dalgalanmalar esnafı ciddi etkiledi"
Pandemi sürecinin esnaf üzerinde yarattığı zorluklara değinen Ebedinoğlu, "Pandemi süreci, esnafımızı Türkiye genelinde ve dünya genelinde ciddi şekilde etkiledi. Ekonomik dalgalanmalar sonucunda birçok imalat ve hizmet sektörü işletmesi kapandı. Deprem sonrası ise bu etkiler daha da derinleşti" dedi. Ebedinoğlu, Pandeminin ardından ekonomik dalgalanmaların Türkiye'yi sarsması ve özellikle imalat ve hizmet sektörlerinde birçok işletmenin kapanmasına yol açtığını belirtti.
"Deprem felaketinde Diyarbakır’da 2882 işletme yıkıldı"
6 Şubat depremi ile birlikte Diyarbakır’daki esnafın yaşadığı mağduriyeti anlatan Ebedinoğlu, "Deprem, esnafımızı adeta darbe üstüne darbe ile karşı karşıya bıraktı. Diyarbakır’da şu anda 2882 işletmenin yıkıldığı ya da kullanılmaz hale geldiği tespit edildi. Bu işletmelerin büyük bir bölümü imalatçılar, mobilya sektöründekiler, metalciler, marangozlar, mermerciler ve hizmet sektöründeki kafeterya ve marketler gibi çeşitli alanlardan oluşuyor. Maalesef bunların büyük bir çoğunluğu işini bırakmak zorunda kaldı" dedi.
"Mağduriyetler hafiflemedi"
Ebedinoğlu, Diyarbakır’ın diğer illere göre durumu nispeten daha iyi olduğunu ancak bu durumun yine de esnafın yaşadığı mağduriyetleri hafifletmediğini vurguladı. Deprem sonrası yaşanan bu büyük felaketin ardından, mağdur olan esnafların durumunun iyileştirilmesi için gerekli adımların atılması gerektiğini söyledi.
"Çarşı projesinde öncelik depremzede esnafa verilmeli"
TOKİ’nin konut projeleri hakkında bilgi veren Ebedinoğlu, "TOKİ tarafından yapılacak konutların arasında, bina altlarında işletmelere yer verilmemesi kararı alındı. Bunun yerine yeni çarşılar kurulması planlanıyor. Bu çarşılarda, deprem mağduru esnafa öncelik verilmesi gerektiğini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a ilettim" şeklinde konuştu. TOKİ tarafından yapılacak 21 bin konutun büyük bir yaşam alanı oluşturacağını ve bu alanda esnafın ihtiyaçlarını karşılayacak modern çarşıların yapılmasının önemini vurguladı.
"Gelecek İçin Umutlu Adımlar"
TOKİ’nin çarşı projesinin henüz hayata geçmediğini belirten Ebedinoğlu, "TOKİ tarafından yapılacak konutlar, neredeyse 100 bin nüfusa karşılık gelecek bir yaşam alanı oluşturacak. Bu yaşam alanında vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak modern çarşıların yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Esnafımızın bu süreçte öncelikli olarak desteklenmesi için mücadelenizi sürdürüyoruz" dedi.
"Yeni işletmelere hibe destekleri sağlanması gerekiyor"
Mağdur olan imalat esnafına yönelik yürütülen sanayi projeleri hakkında bilgi veren Ebedinoğlu, "Yürüttüğümüz sanayi projesinde esnafımıza yer verilmesi gerektiği gibi, işletmelerin açılabilmesi için mutlaka hibe desteği sağlanması gerekiyor. Şu anda bir esnafın işletme açması kendi imkânlarıyla veya taksitle mümkün değil. Bu nedenle hibe desteği şarttır" dedi.
Kayıt dışı esnaf sorunu
Kayıt dışı esnafın yaşadığı sorunlara da dikkat çeken Ebedinoğlu, "Kayıt dışı esnaf, resmi desteklerden maalesef faydalanamıyor. Vergi ve oda kaydı olmayan esnaflar bu kapsam dışında kalıyor. Kayıt dışı esnafın kayıt altına alınması, hem kendi geleceği hem de felaketlerde mağduriyetlerin önlenmesi açısından kritik önem taşıyor" şeklinde konuştu.