Diyarbakır ve iyi bir gelecek

NACİ SAPAN

TIME Dergisi, Diyarbakır'ı Türkiye'nin en iyi imar kenti olarak tanıttı...

İmar başarısı, yeni yerleşim alanlarıyla ilgili. En iyi imar kenti patenti DEM öncesi geleneğin partili Belediyelerin başarısı olarak kabul ediliyor.

Doğrudur, tanıklığımızda gerçekleşti. Gözü dönmüş rantçıların kontrolünde olsa, çarpık, ucube bir kentleşmeye tanık olabilirdik.

Örneğin; Bağlar, Ofis gibi bölgelerde olduğu gibi. Başarılı bir kentleşmenin temelini atanlara, devamını sağlayanlara teşekkür etmek lazım. Rantlı imar denemelerini bu teşekkürün çerçevesinin dışında tutuyorum. Onlar, onlara izin verenler, imar artışı sağlayanlar kendilerini biliyor. Biz de biliyoruz.

Şimdi, mevcut belediye yönetimlerine düşen görev; imar kenti imajını daha üst sevilere taşımaktır. Bunu yaparken de ofis, Bağlar, Yenişehir gibi eski yerleşim bölgelerindeki yapıların da imarına dokunmalı, değişim, dönüşüm sağlanmalıdır.

Bu bölgelerdeki binaların büyük çoğunluğu 40-50 yıllık binalar. Bunlarla ilgili bir çalışma yapılabilir. Eski binalar yenilendiğinde kentin çehresine ciddi değişim sağlar.

Bunun yanı sıra çok değer verdiğimiz tarih ve turizm için vazgeçilmezimiz olan Sur içi bölgesi. 5,5 kilometrelik alanda ciddi bir seferberlik başlatılabilir. Ali paşa ve yeni kapı dışında kalan alanlarda çok sayıda tarihi yapı var. O bölgelerdeki sokaklar rehabilite edildiğinde müthiş bir kent imajı sağlanır.

Kısa sürede olmadı, mümkün mü?

Elbette değil. Ancak, bu söz ettiğim alanlarda çalışmalara başlamak, bu çalışmaları yapacak ekipleri oluşturmak, başlamak mümkün.

Eski yerleşim alanlarıyla yeni yerleşim alanları arasında ‘imar bağı’ kurmak mümkün. Yakında başlanacağı duyurulan hafif raylı sistem devreye girdiğinde, kentin bütünselliği sağlanmış olur.

En iyi İmar kentinin yanı sıra tarih ve turizm kenti imajı, bu yolda doğru güzergâhta yol yürümeyi sağlamak kentin geleceğine büyük katkı sağlar.

Bu konuda daha geniş, farklı yazılar hatırlatmalar yapacağım. Valilik ve Belediyelerin uyumlu çalışması kente çok şey katacak. Bu uyumu görüyoruz, destekliyoruz.

Vali beyin başkanlığında yapılan tarih ve turizm ile ilgili toplantı, yukarıda anlattıklarımın çerçevesi içindedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.