TİGRİS HABER - Keldani toplumunun bir üyesi olan Yusuf Seyrek, namı diğer Kör Yusuf ünlü dükkânını 1930'larda Gazi Caddesinde Sipahi Çarşısının caddeye bakan yüzünde Yemeniciler Sokağın hemen karsısındaki dükkânlardan birinde açar.
Dönemin tanıkları tarafından uzun boylu, zarif, akıllı biri olarak tarif edilir. Sol gözündeki rahatsızlık nedeniyle Kör Yusuf olarak anılır. Şinasi Ötük Kör Yusuf’un dükkânını, "Yok, yoktu. Ölümden ve ayrılıktan başka her şey bulunurdu." sözleriyle anlatır.
Fakat 1915 sonrası Gavur Mahallesi etrafında az bir nüfusla varlığını sürdüren Hristiyan Cemaati politik gelişmeler nedeniyle yavaş yavaş şehri terk etmektedir.
Şehrin tüm baharat ihtiyacını karşılayan Kör Yusuf'un dükkânının kaderi de kentteki diğer Hristiyan toplumun mekânlarıyla benzerlik taşır.
Yusuf Seyrek, 1950'lerin sonunda İstanbul’a taşınma kararı almasıyla dükkânını bacanağı Thomas Nalbantoglu'na devreder. Thomas Nalbantoglu'nun vefatından sonra ise dükkân cadde üzerindeki komsusu Kolonyaca Sami Bey'e devredilir. Daha sonra Nusret Onur'un işletmesine geçen dükkân yine Kör Yusuf adıyla kullanılmaya devam eder.
Gazi Caddesinde yapılan yol çalışmaları sırasında Sipahi Çarşısının caddeye bakan bölümündeki dükkânların yıkılmasıyla Baharatçı Kör Yusuf Yemeniler Sokağın girişindeki ikinci dükkâna taşınır.
Baharatçı Kör Yusuf bugün bile baharat denildiğinde Diyarbakır’da ilk akla gelen yer olarak hizmet vermeye devam ediyor. (Haber Merkezi)
Kaynak: Diyarbakır Sur'da Değiş(tiril)en Mekanlar ve Hikayeler: Bir Bellek Yolculuğu / DKVD Yayınları // Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği sosyal medya hesabından alıntıdır.