Haber: Ali Çekdar Korkma
TİGRİS HABER - Vali Karaloğlu, Büyükşehir Belediyesi Makine İkmal Müdürlüğü’nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Diyarbakır’ın Yukarı Mezopotamya’nın bereketli toprağında yer alan önemli bir noktada bulunduğunu söyledi.
Çiftçiyi ve tarımı her zaman desteklediklerini belirten Karaloğlu, “Diyarbakır’da Tarım ve Orman Bakanlığımız, GAP İdaresi Başkanlığımız, Büyükşehir Belediyemiz, ilçe belediyelerimizin el birliği ile üreticimizin, çiftçimizin yanında olmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Kentin en önemli potansiyelinin tarım ve hayvancılık olduğunu vurgulayan Karaloğlu, bunu her zaman gündemin birinci maddesinde bulundurma zorunlulukları olduğunu ifade etti.
Modern şehircilik ve sosyal belediyecilikle ilgili Türkiye'ye örnek olacak uygulamaları hayata geçirdiklerini belirten Karaloğlu, aynı zamanda kırsal kalkınmada önemli projeleri uyguladıklarını aktardı.
Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığının kırsalda yaşayan vatandaşların desteklenmesi alanında faaliyet yürüttüğünü anımsatan Karaloğlu, fidan, fide, tohumluk, ilaç, gübre, her türlü tarımsal ve hayvansal üretimde çiftçinin işini kolaylaştıracak makine dağıtımı yaptıklarını kaydetti.
Büyükşehir Belediyesince yapılan Hayvan İçme Suyu (HİS) göletlerinin bölgede merada yayılan hayvanlar için çok önemli olduğuna dikkat çeken Karaloğlu, geçen sene kuraklıkta bunun daha net görüldüğünü ifade etti. Büyükşehir Belediyesi ve Tarım Orman İl Müdürlüğü ortaklığında kırsal bölgelerde hayvanların susuz kalmaması için geçen yıl içme suyu tankerleriyle su taşıdıklarını ve yalaklar yaptıklarını anımsatan Karaloğlu, bu yıl da deforme olan HİS göletlerini onarmaya ve yenilemeye devam edeceğini aktardı.
508 bin fidan dağıtılacak
Karaloğlu, Sert kabuklu meyvelerde vatandaşlara destek olmak için 13 milyon liralık proje kapsamında badem, fıstık, ceviz ve dut toplam 508 bin fidan dağıtacaklarını belirtti. Dut’un Kulp, Hazro, Silvan'da koza üretiminde, Çermik ve Çüngüş’te ise pestil ve pekmezcilikte kullanıldığını kaydeden Karaloğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Maksadımız özellikle kuzey ilçelerimizde taban arazisi olmayan arazisi eğimli olan meyveciliğe daha yatkın olan bölgelerde bu işi yaygınlaştırmak istiyoruz. Elbette ki taban arazileri buğdayın arpanın, pamuğun, mısır ve soyanın ekilebileceği arazilerde badem, fıstık, ceviz olsun istemiyoruz ama vatandaşın daha dar arazisini olduğu birim başına daha çok gelir elde etmek istediği bölgelerde de mutlaka meyveciliği geliştirmek istiyoruz işte bu proje tam da onun için.”
Programda Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar ve Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Nihat Nurbaki de birer konuşma yaptı.
Vali Karaloğlu’nun çiftçilere fidanlarını vermesinin ardından program toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
13 bin 775 dekar meyve bahçesi
“Sert Kabuklu Meyve Yetiştiriciliğini Geliştirme ve Yaygınlaştırma” Projesi tamamlandığında 7 bin 225 dekar badem, 5 bin 250 dekar fıstık, 1.300 dekar ceviz olmak üzere toplam 13 bin 775 dekar meyve bahçesi kente kazandırılmış olacak.