Diyarbakır tablosu: 9-2 gibi
Naci Sapan
Maç skoru gibi oldu ancak başka da karşılığı yok.
HDP’ nin barajı aşıp aşmayacağı gibi bir tartışmanın içinde olmadığımız için Diyarbakır’daki milletvekili dağılımını Cumhurbaşkanının son gezisi ile değerlendirdiğimizde karşımıza böyle bir tablo çıkıyor.
11 milletvekilinden 9’u HDP’ye 2’si AKP’ye.
Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gezilerinde İstasyon Meydanı ful çekiyordu çünkü ‘Çözüm ve barış’ süreci konusunda beklenti vardı. Bu beklenti ve umut sadece HDP’nin tabanında değil, AKP’nin tabanında da vardı.
Masa devrildi, umutlarda boşa çıktı.
Sadece HDP tabanı değil, AKP’nin tabanı da AKP’den umudunu kesti.
Diyarbakır Meydanı umutların boşa çıkıp çıkmadığının göstergesidir.
Durum böyle olunca HDP’lilere ‘dinsizlik’ suçlamaları devreye girdi.
Daha önce İstasyon meydanını dolduran AKP tabanı Cumartesi günü o meydana gelmeyerek aynı zamanda Milletvekili aday listesine olan tepkilerini de dile getirdi. Bu nedenle ortaya çıkan tablo, bize rakamın 9-2 olacağı yönünde işaret veriyor.
**
AKP ile HDP, Kürtler arasında yürütülen çözüm süreci bitti mi?
Tablo buna işaret ediyor.
PKK’nin Türkiye’ye yönelik silahsızlanma kararı alacağı kongrenin de toplanmayacağına dair gelen bilgilerde durumun böyle olduğunu gösteriyor.
Çözüm süreci ile seçim süreçlerini birbirine karıştırtan ve bu durumdan kendine siyasi rant elde eden, etmeye çalışan AK Parti, son virajda bunda ısrar etmekle büyük bir stratejik hata yaptı. PKK’nin stratejik derinliğini hesaba katmayan ya da küçümseyen AKP, ‘Bu seçimi de böyle götürürüm’ anlayışına teslim oldu.
PKK, Türkiye’ye karşı silah kullanmayacağını değişik platformlarda sayısız kez dile getirmesine rağmen AK Parti buna uygun politik tavır geliştiremedi. Çözüm sürecinin kendileri olmadan yürütülemeyeceği EGO’su AKP’nin en büyük hatalarından biri oldu. PKK ve HDP’nin farklı bir strateji ile çözüm sürecini halklarla, demokrasi güçleri ile devam ettireceğini açıklayarak, sürecin selametini halklara emanet etmiş olması AKP’ye süreç ile ilgili arka arkaya hata yaptırdı.
Diyarbakır’daki tablo bu hataların sonucudur.
Diyarbakır tablosundan yansıyan/yansıyacak olan işaret önemlidir. Sadece bölgede yaşayan Kürtlere değil, bölgenin dışında Türkiye’nin bütün coğrafyalarında, Dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan Kürtlere, Kürt seçmenine yansır. Diyarbakır demokrasi kenti olarak böyle bir tarihsel gerçeğin odak noktasında duruyor.