Hafta sonu müthiş bir hareketlilik vardı kadim Sur içinde. Bizi, bizleri, kentlileri mutlu, mesut eden buluşmalar ve görüntüler içimizi ısıttı. Süryani ve Ermeni dostlarımız, arkadaşlarımızla karşılaştık, tokalaştık, hasret giderdik. Elbette ki geçmişe yolculuk vardı, geleceğe güzergâh çizmek de ortak umudumuz ve ümidimiz oldu.
Diyarbakır’ın 1915 yılındaki yaşanmışlıkların anlatıldığı Şair ve Yazar Ahmet Çakmak’ın kaleme aldığı “Çûtkafa’nın Kitabı 1915, Diyarbekir” aynı mahallede bulunan ve kitabın konusunun geçtiği Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nde tanıtımı yapıldı.
İmza ve söyleşi ile harmanlanan buluşma çok iyiydi, nitelikli bir kesimin katılımı, karşılıklı diyalog, uzun zamandır hasretimizdeydi. Ermeni kilisesinin bulunduğu mahalle benim de doğup büyüdüğüm mahalle. Dolaştıkça mutlaka tanıdık bir yüz, gülerek yaklaşan bir şahsiyetle karşılaşırım. Ermeni, Süryani, Müslüman, Yahudi yurttaşların birlikte huzur içinde yaşadığı ‘Gâvur mahallesi’…
Bizim mahallemiz.
Fatih Paşa Mahallesi
Gavur mahallesi
Çarpık yapılardan dolayı her ne kadar eski havayı yansıtmasa da biz/bizler, dört ayaklı minareden aşağıya doğru inince beyin trafiğimizi eskiye doğru yönlendiriyoruz, komşularımızı, okulumuzu, dar sokakları, küçeleri, küçe çıkmazları kafamızda canlandırıyoruz. Tarih silicilerin, kafamızın içini de silecek halleri yok ya!
*
Bir sonraki gün bu kez Ali Paşa mahallesindeyiz.
Süryani dostlarımız gelmiş. Can Şakarer, Sait Arslanlar. Süryani Cemaati Vakfının Başkan ve Başkan yardımcısı. Yürekten dostlarımız, yıllara dayalı, Asurlulara kadar uzanan Süryanilerin kadimliği kadar kadim dostlar.
Hep gelip, gidiyorlar.
Bu kez gelişleri kıymetli bir açılış için.
Diyarbakır Kültür, Tanıtma ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV), çok eskiden Süryani kızların eğitim gördüğü kızlar mektebini restore etti, kültür ve sanat evi olarak açtı. Cumartesi günü açılışı yapılan bina harabe haldeyken, 2 yıllık restorasyon çalışmasıyla aslına yakın bir hale getirildi. DİTAV, burayı tamamen Diyarbakırlıların verdiği destekle ayaklandırdı. Gerek taş gerekse nakdi yardımlarla ortaya çok güzel bir eğitim kültür merkezi çıkmış. Bütün davetliler mutluydu, Diyarbakır adına yapılmış güzel bir iş çünkü.
*
Aynı saatlerde ve devamında, DTSO’nun Gastro İnovasyon Merkezinin ev sahipliğinde Hevsel Şenliği vardı. Şenlik alanına gelen misafirlere Hevsel Bahçeleri’nden elde edilen ürünlerle hazırlanan geleneksel yiyecek ve içecekler ikram edildi. Sanatçı Mehmet Atlı’nın şarkıları ise hevselden kente yayıldı.
Güzel bir hafta sonuydu.