Gönül Morkoç
TİGRİS HABER - Gözünde şaşılık olan çocuğun tedavisi için Diyarbakır’da 3 hastane gezen aile, sonuç alamadı. Hastanelerden birinde çocuk nörologu yoktu, cihaz vardı. İki hastanede ise nörolog vardı, ancak istenen tetkikin cihazı yoktu. Aile çaresizlik içinde çözüm bulmak için Elazığ’ın yolunu tuttu.
2 milyon nüfuslu Diyarbakır'daki hastanelerin çocuk nöroloji bölümüne yılda en az 20 bin hasta başvuruyor. İki yıl öncesine kadar kentte çocuk nörologu yoktu. Dağkapı bölgesindeki Çocuk Hastanesi ile Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne bir süre önce çocuk nörologu atandı. Kentte şuan iki çocuk nörologu görev yapıyor. Ancak, hastaların yaşadığı kriz devam ediyor.
Hastaneleri dolaştılar
Diyarbakır’da yaşayan 9 yaşındaki S.T.’nin gözünde şaşılık ve kayma fark eden ailesi önce göz doktoruna başvurdu. Göz doktoru aileyi çocuk nörologuna yönlendirdi. S.T’nin ailesi, Dağkapı’daki Çocuk Hastanesi’ne başvurdu. Çocuğun muayenesini yapan Doktor, EMG miyasteni protokolü (703.170) repetetif sinir uyarımı (703.280) isimli iki adet tetkik istedi. Çocuk Hastanesi’nde bu testleri yapacak cihaz olmadığı için aile Dicle Üniversitesi Hastanesi’ne başvurdu. Ailenin iddiasına göre, hastanede cihaz vardı, ancak çocuk nörologu olmadığı için, işlem yapılamadı.
İkinci hastaneden de eli boş döndüler
Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi’nden “bu tetkiki yapamıyoruz” denilerek, geri çevrilen aile çareyi Elazığ’a gitmekte buldu.
‘Sürekli gidip gelemeyiz’
Tigris Haber’e konuşan S.T’nin dayısı Şefik T., çocuğun babasının inşaat işçisi olduğunu belirterek, “Ailenin maddi durumu iyi değildi, mecburen çocuğu götürdüler. Günlerce hastaneleri dolaştık. Birinde doktor vardı, cihaz yoktu. Birinde cihaz vardı, doktor yoktu. Bize Ankara, İstanbul ya da Elazığ’a gitmemiz gerektiği söylendi. Ankara ve İstanbul’a gücümüz yetmediği için Elazığ’a gitmeyi tercih ettik, çare ve sonuç bekliyoruz” dedi.
Konu ile ilgili görüştüğümüz Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin ise, kentte iki çocuk nörologunun görev yaptığını söyledi.