Salih Yeşil
TİGRİS HABER - Diyarbakır Cumhuriyet Basavcılığı yürüttüğü bir soruşturma kapsamında, aralarında gazeteciler, siyasetçiler, avukatlar, sanatçılar, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Sabah saatlerinde haklarında gözaltı bulunanların evlerine yapılan operasyonda TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu’ndan Doğan Hatun, gazeteciler Abdurrahman Gök, Osman Akın, Kadri Esen, Mehmet Yalçın, Ahmet Kanbal, Ferhat Çelik, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) eski Eş Genel Başkanı Bünyamin Şeker, ÖHD Diyarbakır eski Şube başkanları Özüm Vurgun, Halise Dakalı, ÖHD üyeleri Berdan Acun, Pirozhan Karali, Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in Basın Danışmanı Sezen Mercan, tiyatrocular Yavuz Akkuzu, Özcan Ateş, Elvan Koçer Yıldırım, Devrim Demir gözaltına alındı.
Diyarbakır merkezli yürütülen soruşturma kapsamında Urfa’da da ÖHD üyesi avukat Metin Özbadem, siyasetçi Halil Delen, Havva Bildik, Habat Mimkara gözaltına alındı. Siirt’te de ismi öğrenilmeyen 10 kişi gözaltına alınırken, Batman da ise gözaltı işlemlerinin devam ettiği öğrenildi.
Edinilen bilgiye göre 150 kişi hakkında gözaltı kararı bulunurken, bunlardan 110 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.
Gözaltılar ve evlerde aramalar devam ediyorken, Diyarbakır 3’üncü Sulh Ceza Hakimliğinin verdiği gözaltı, yakalama ve arama kararı dosyada ise gizlilik kararı bulunuyor.
Barodan operasyonlara tepki
Diyarbakır Barosu konuya ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, “Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının yürütmüş olduğu soruşturma kapsamında, Diyarbakır 3. Sulh Ceza Hakimliğinin vermiş olduğu arama ve gözaltı kararına istinaden bugün sabah saatlerinde Baromuz üyesi meslektaşlarımızın, gazetecilerin ve hak savunucularının evlerine baskın yapılmış, yakalama ve gözaltı işlemleri gerçekleştirilmiştir.” ifadelerini kullanıldı.
‘Yargı eliyle hedef alınıyorlar’
Hak savunucuların yargı eliyle hedef alındığı vurgulanan açıklamada, “Temel hak ve özgürlüklere son derece keyfî bir biçimde müdahale edilmekte, avukatlar başta olmak üzere hak savunucuları ve bağlı olunan meslek örgütleriyle sivil toplum örgütlerinin yargı eliyle hedef alındığı, ceza tehditlerine maruz bırakıldığı bir süreç yaşanmaktadır” denildi.
‘Dosyada gizlilik kararı alındı’
Doyada gizlilik kararı bulunduğu ifade edilen açıklamada, “Yakalama, gözaltı, tutuklama gibi koruma tedbirleri, hak savunucuları üzerinde yersiz, gereksiz ve ölçüsüz şekilde kötüye kullanıldığı gözlenmekte, avukat görüş yasağı ile soruşturma dosyasında gizlilik kararı alınmıştır” ifadelerine yer verildi.
‘Dosyaya erişim engellenmektir’
Yargılananların suçlarından haberdar edilmesinin adil yargılama gereği olduğunun altı çizilen açıklmada, “Yargılananların haklarındaki suçlamaların niteliği ve sebeplerinden en kısa sürede haberdar edilmesi adil bir yargılamanın gereğidir. Meslektaşımıza ilişkin soruşturma dosyası hakkında kısıtlama kararı ve avukat görüş yasağı bulunmakta olup, avukatlarının soruşturma dosyasına erişimi ve bilgi sahibi olması engellenmektedir” denildi.
Açıklamada, “Meslektaşlarımıza, gazetecilere ve hak savunucularına yönelik hukuka aykırı, özgürlük ve güvenlik hakkını ihlal edici uygulamaya son verilmeli, derhal serbest bırakılmalıdır” çağırısı yapıldı.