Şevval Filiz - Özel
TİGRİS HABER - Pandemi sürecinde yaşanan ekonomik sıkıntıların etkisinden kurtulmanın en az 4 ay süreceğini söyleyen esnaflar; maske, mesafe ve hijyen kuralarına uygun bir şekilde işletmeleri açtıklarını ifade ettiler.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında koronavirüs tedbirleriyle ilgili açıklama yaptı. İllerin risk durumuna göre normalleşme kararı verildi. Düşük. Orta, yüksek ve çok yüksek iller olarak sınıflandırıldı. Düşük risk alanında yer alan illerden biride Diyarbakır. Tigris Haber olarak esnafla normalleşe sürecini konuştuk.
Sabahın erken saatlerinde işyerlerini açan kafe ve restoran işletmeleri 4 ay sonra yeniden müşterileriyle buluştu. Müşterileriyle buluşan esnaflar, pandeminin ağır yükünün altında kurtulmak istiyor. Tekrardan kapanmamak istemeyen esnaflar herkesin tedbirlere uymaları konusunda tavsiyede bulundu.
İşyerini açan esnaflardan biride Seyfettin Duman. Duman, işlerin biran önce yoluna girmesi için tedbirlere uygun davrandığını söyleyerek, “ Mekânımızı her hafta dezenfekte ediyoruz. Maske takmaya özen gösteriyoruz ve kasalarda dezenfektanlarımız mevcut, önlemlerimizi alıyoruz. Masalarımız birbirinden ayrı sosyal mesafe kuralarına uyuyoruz” dedi.
“Halk tek başına mücadele etti”
Pandemi sürecinde devlet tarafında hiçbir destek almadığını da ifade eden Duman “4 aydır kapalıyız. Çok sıkıntı çektik bu sadece bizim için değil bütün esnaflar için geçerli sıkıntılar. Devlet veya herhangi bir banka bize kredi sağlamadı. Herhangi bir destek verilmedi. Bütün siyasetçiler çıkıp “biz şu kadar yardım ediyoruz. Halka milyar dolarlar verdik” diyor. Hiçbir şekilde halka yansıtılmadı. Halk tek başına mücadele etti. Hiç bir destek sağlanmadığı için çoğu esnaf kepenk kapattı. Kira olan yerler kiralarını ödeyemediği için kapattı. Bildiğimiz bazı işyerleri eşyalarını satmaya başladı kiraların ödemek için. Verdiğimiz hiçbir verginin karşılığını alamadık. Şuan da ayakta durmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
“İşletmeler açık kalsın destek istemiyoruz”
Esnaflardan Kadri Önalan ise, eski günlere dönmek için 4-5 aya ihtiyaçlarının olduğunu belirterek şöyle konuştu : “10 kişi çalışıyoruz burada eski süreci nasıl yakalayacağız? Nasıl olacak? Yarın turuncuya geçse yine kapanma var. Biz tedbirlerimizi alıyoruz. Müşterilerimizde dikkat etmesi gerekiyor. İnsanlar önlemleri alması lazım, alınmasa bu süreç uzar. Bizler turizmi, turları, müşterilerimizi bekliyoruz. Şuanda kimse yok 4-5 ayda ancak kendine gelir. Bizim işletmelerimizi açsınlar biz destek istemiyoruz.”
“Müşteriler bizi özledi bizde onları özledik”
HES kodu uygulamasıyla müşterilerini ağırlayan Mahmut Yaşam ise şunları söyledi: “ Bizim için zorlu bir süreçti işletmelerin kapalı olması, yaklaşık 3 ay paket servise geçtik bu süreçte paket servislerimizle insanlarımıza ulaşabildik. HES koduyla sosyal mesafe kuralarına dikkat ederek misafirlerimizi ağırlıyoruz. Maske ve sosyal mesafe kuralarına dikkat ediyoruz. Bu gün başladık. İlk güne nazaran iyiyiz müşteriler bizi özledi bizde onları özledik.”
"Herhangi bir destek alamayınca yıprandık"
Küçük esnafların bittiğini söyleyen Sedat Kaya da şöyle konuştu, “ İşletmelerin açılması bizi umutlandırdı. Herhangi bir destek alamayınca yıprandık kiralarımızı ödeyemiyorduk. Güneydoğu bölgesinde her ev de en az 7-8 kişi yaşadığımız için geçinmekte zorlanıyoruz. Küçük esnaflar bitti. Deftere tabi olan esnaflar kira yardımı almadı. Basit usullü olanlar destek aldı. 2 defa müracaat ettim reddedildi.”