Mehmet Sait BAYRAM
TİGRİS HABER - Diyarbakır Eczacılar Odası Başkanı Ahmet Yaşar Turgay, artan enflasyon ve yüksek giderler nedeniyle 24 saat hizmet veren eczanelerin iflas noktasında olduğunu belirtti. İlaç fiyat güncellemelerinin eczacılar aleyhine yapılması ve dört aydır imzalanmayan SGK protokolü, hem eczacılık mesleğini hem de halkın ilaca ulaşımını tehdit ediyor.
Enflasyon, ilaç fiyat kararnamesinin eczacılar aleyhine olması ve artan maliyetler nedeniyle birçok eczane kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Diyarbakır Eczacılar Odası Başkanı Ahmet Yaşar Turgay, eczanelerin artan ekonomik yükler nedeniyle iflas noktasına geldiğini belirterek, acil önlem alınması gerektiğini vurguladı. Başkan Turgay, Türkiye’de ilaç fiyat kararnamesinin yılda yalnızca bir kez Cumhurbaşkanlığı tarafından güncellendiğini ve yapılan son düzenlemelerin eczaneler aleyhine olduğunu ifade etti.
İLAÇ ERİŞİMİ ZORLAŞIYOR
Muayene ücretlerindeki zamların, ilaç fiyat farklarının ve katılım paylarının artması, vatandaşların ilaca ulaşımını giderek zorlaştırdığına işaret eden Turgay, bu sorunların eczanelerde her gün hissedildiğini, ekonomik koşullar nedeniyle birçok eczanenin borç batağına sürüklendiğini dile getirdi.
SGK PROTOKOLÜ DÖRT AYDIR İMZALANMADI
Eczacıların sürdürülebilir bir şekilde hizmet verebilmesi için SGK ile yapılması gereken protokolün dört aydır imzalanmadığını belirten Turgay, sürecin hızlandırılması gerektiğini söyledi. Turgay, "Eczane varsa hayat vardır" diyerek yetkilileri acil çözüm üretmeye çağırdı.