Ali Abbas Yılmaz - Özel
TİGRİS HABER - Kentte aşılanma oranının da az olduğunu belirten Dr. Yerlikaya, bölgede aşıya olan güvenin düşük olduğunu belirterek, “Bölgede aşıya güven sorunundan kaynaklı aşı çağrısı yapılan kişilerin yüzde 55’inin aşılanmadığını biliyoruz” dedi.
Sağlık Bakanlığı’nın renklere ayırdığı koroanvirüs risk haritasında mavi kategoride yer alan Diyarbakır artan vaka sayısından dolayı sarı kategoriye geçerken, kentteki salgın durumunu Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Halis Yerlikaya ile konuştuk.
Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Halis Yerlikaya, Diyarbakır’daki test ve vaka sayısına, aşılanma oranına ve salgınla mücadele yönetimine ilişkin Tigris Haber’e değerlendirmelerde bulundu.
Özel hastaneler servislerini yeniden açtı
Diyarbakır’daki test sayısının yetersiz olduğuna değinen Dr. Yerlikaya, şöyle konuştu: “Diyarbakır’da test sayılarında ciddi bir azalma var. Diyarbakır’da şuan 250 ila 300 civarında test yapıldığını düşünüyoruz. Bunun nedeninin ise talep olmadığı söyleniyor. Yeterli test yapılmadığını düşünüyoruz. Çünkü şikâyete dayalı bir test stratejisi uygulanıyor. Siz semptom gösterdiğiniz için hastaneye gideceksiniz ve ancak sizin şikayetiniz üzerine test yapılacak. Oysaki yapılması gereken aslında şu: Yüksek riskli gruplarda tarama şeklinde ve aslında tüm temaslılara test yapılması lazım. Vakanın aile bireyleri başta olmak üzere şikâyetleri olsun olmasın tüm temaslılarına test yapmalısınız. Bölgeye ilişkin Bakanlığın açıkladığı haritanın hangi parametreler üzerinden oluşturulduğunu da açıkça bilmiyoruz. Sürecin en başından beri şeffaflığın olmamasını eleştirdik. Ama tabii kontrollü normalleşmeyle birlikte vaka sayılarında artışların yaşandığı bir gerçek. Ama şuan sadece hastaneler üzerinden bu süreci değerlendirmek de doğru değil. Hastanelerdeki doluluk oranı bir yana bakılan test sayısı, bunun içindeki pozitiflik oranı ve artış hızıyla birlikte değerlendirmek gerekiyor. 1 Mart’tan itibaren kısıtlamaların kaldırılmasıyla Diyarbakır’da da vaka sayılarında artış oldu, ama bunlar henüz hastanelere yansımadı. Özel Hastanelerde kapanan Covid servislerinin talep yeniden açıldığını biliyoruz. Şuan hastanelerde çok ciddi bir artış olmasa da bakılan test sayısı az olmasına rağmen pozitiflik oranında bir artış olduğunu söyleyebiliriz.”
‘Çağrı yapılanların yüzde 55’i aşılanmadı’
Covid süreci yönetiminin yapılamadığına ve paylaşılan veriler konusunda şeffaf olunmadığına yönelik eleştirilerde bulunan Yerlikaya, şunları ifade etti: “Saklanan ölümler, yapılamayan testler, eksik filyasyon, temaslı tespitinde yaşanan eksiklikler, temaslıların izlenmesinde ve izolasyonunda yetersizlikler vs. salgın yönetimiyle ilgili ciddi sıkıntılar olduğunu düşünüyoruz. Aşı adaleti ile ilgili de sıkıntılar var. Aşıda patentin ortadan kaldırılması lazım. Herkes aşı yapılması gerekiyor. Açıkçası şuan 1 Haziran sonrası yaşadığımız tabloya dönme konusunda kaygılıyız. Mutant virüslerin bulaşıcılığının daha yüksek olduğunu biliyoruz. Bununla beraber aşılanmanın yavaş olduğunu da görüyoruz. Zaten elimizde yeterli aşı da yok. Bölgede aşıya güven sorunundan kaynaklı aşı çağrısı yapılan kişilerin yüzde 55’inin aşılanmadığını biliyoruz. Pandemi sürecinde birçok konuda olduğu gibi aşıyla ilgili de bir güven sergilenmediği için insanlar aşı olmaktan da korkuyor. Şuan toplumsal bağışıklık oluşturacak düzeyde bir aşılanma da yok. Tüm bunları bir araya getirdiğimizde vaka sayısının süreç içinde çok daha fazla artacağından endişeliyiz.”
‘Sağlık Bakanı istifa etmeli’
Pandemi sürecinin devam ettiğini belirten Yerlikaya, vaka sayılarında ciddi artışların olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Haftalık ölüm oranları artıyor. Mutant virüsün bulaşı hızı daha fazla. Ağır hasta sayısında da ciddi artış var. Buna karşılık test sayılarında azalma var. Salgın yönetimi iyi yapılamadı ve Sağlık Bakanlığı’nın bunu kabul etmesi lazım. Sağlık Bakanının istifa etmesi gerektiği temel talebimizdir. Çünkü sürecin yönetiminde başarısız oldu ve bedelini tüm toplum olarak ödedik.”