Naci Sapan/Özel Haber
TİGRİS HABER - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin, gerçekleştirilecek muhtelif iletişim faaliyetleri, kültürel etkinlik ve tanıtım, hizmet alımı işi çerçevesinde yapılacak işlerle ilgili hazırladığı şartname adeta dudak uçuklatıyor. 4 ana başlıkta verilecek hizmetlerin belirtildiği şartnamenin harcama kalemlerinin ucu çok açık, ayrıca önümüzdeki 7 aylık süreyle de sınırlı. 9 maddelik şartnamenin alt maddeleri, istenen ve alınması gereken hizmetler dökümü ise 39 sayfadan oluşuyor.
Hazırlanan dört ana başlık altında yapılacak etkinlikler okumakla, saymakla bitmiyor. Festivaller, kitap fuarları, opera, bale, imza günleri, yarışmalar, ağırlamalar, yemekler, müzikler derken, kent tam bir festival alanına dönüşecek. Ekonomik krizin boğaza dayandığı şu günlerde değirmenin suyu nereden diye sormamak mümkün değil. Ya da Ekonomi bakanı Mehmet Şimşek’in ve hükümetin ‘tasarruf’ genelgesinden haberleri yok.
Dini ve Milli bayram konsepti
Bunlarda bir yana, asıl dikkati çeken; Büyükşehir Belediyesinin yapılacak işler maddesindeki 4 ana başlığı şöyle belirlemiş;
-Dini ve Milli bayramların yanı sıra;
-30 Ağustos Zafer Bayramı
-29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
-24 Kasım öğretmenler günü
-25 Kasım kadına yönelik şiddetle mücadele günü
İletişim, tanıtım, sosyal medya, afiş, broşür, stant, yarışmalar, yarışmalarda kazananlara altın ve para ödülleri gibi bol kepçeden dağıtımların yapılacağı da ilan edilmiş şartnamede. İlginç olanda 30 Ağustos, 29 Ekim, 24 Kasım gibi önemli günlerin gölgesinde hazırlanmış bir konseptin normalde Valiliklerce programlanarak kutlanması gerekirken, bu görevi neden belediyenin üstlendiğidir.
Görevimiz duyarlılık yaratmak
39 Sayfanın içeriğini okumak, anlamak, çözmek hem zaman hem de beyin istiyor. Ama özeti buraya kadar yazdıklarımız. Detaylar bizde, kamuoyuna da istendiğinde açabiliriz. Gazete olarak, gazeteci olarak görevimiz kente ait kazanımların, gelecek nesillere bırakılacak mirasın heba edilmesinin önüne geçmek, kamuoyunda bu konuda duyarlılık yaratmak.
7 aylık süreye sınırlı
Alınacak olan hizmetlerin 7 aylık bir süreye sığdırılmış ve sınırlandırılmış olmasını da yerel seçimlere kadar olan süreyi kullanmak olduğunu elbette ki çok iyi anlıyoruz. Diyarbakır’ın tanıtımı adı altında harcanan, harcanacak olan parada ana karnına düşmüş, düşmemiş her çocuğun hakkının olduğunu hatırlatmak bizim görevimiz. Kentin temizliği konusunda sınıfta kalmış belediye yönetimlerini keyfi olarak yapılan harcamalardan vazgeçmeleri için uyarıyoruz. Elbette ki, tanıtım, ağırlama, karşılama, fuar, kutlama olacak. Ancak, bu kadar da abartmaya gerek yok. Valiliğin ve belediyenin yapacağı etkinlikleri de birbirinden ayırmak gerekiyor. Devlete ve Millete ait olanı korumak hepimizin görevi olmalıdır.