Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bitki üretimine ağırlık verdi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kentin estetiği ve yeşil alanların arttırılması amacıyla bitki üretim kapasitesini arttırıyor. yeşil bir dokuya dönüşmesini sağlamak için bitki üretim kapasitesini artırıyor.

Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, bitki üretimini artırmak için Kayapınar ve Yenişehir ilçelerinde yer alan 2 farklı merkezi baştan dizayn ediyor. Kamuda tasarruf tedbirlerinin arttığı dönemde önemli ölçüde ekonomik rahatlama sağlayacak çalışma kapsamında Yenişehir'de TOKİ içinde yer alan 30 bin metrekarelik merkezde ağaç yetiştiriciliği için repikaj sahaları hazırlanıyor.

18 bin 200 ağaç üretilecek

Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, yeni düzenlediği repikaj alanında ilk etapta farklı türde 18 bin 200 ağaç yetiştirecek. Ekipler, yetiştirdikleri ağaçları daha sonra kentin yeni park, refüj ve kavşaklarında toprakla buluşturulacak.

Çiçek ve çalı üretimi de devam edecek

Yeni repikaj alanında ağaç üretiminin yanı sıra kentin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak mevsimlik çiçek ve farklı türlerde çalının da üretimine devam edilecek.

Yapılan kapsamlı çalışmalar hakkında bilgiler veren Fidanlık ve Ağaçlandırma Şube Müdürü Hamdullah Yaray, bitki yetiştirmek için Seyrantepe TOKİ ve Diclekent olmak üzere iki önemli ve geniş alana sahip olduklarını ifade etti.

Kentin farklı noktalarında değerlendirmek üzere, bu iki alanda mevsimlik çiçek, çalı ve küçük çaplı ağaç ürettiklerini vurgulayan Yaray, yaptıkları çalışmalarla repikaj alanları, depolar, sera sahalarını yenilediklerini belirtti.

Dışarıdan bitki alımı azalacak

Bu çalışmalarla asıl hedeflerinin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin dışarıdan bitki alımını yüzde 40 oranında düşürmek olduğunu ifade eden Yaray, “ Geçmişte kayyım süreci ile beraber sadece üretim küçük çaplı mevsimlik çiçek üretimini planlanmaktaydı. Az da olsa çalı üretimi yapılıyordu ama bu şehre yetecek düzeyde değil. Bizim hedefimiz bu şehirden ziyade ilçe belediyelerine de katkıda bulunabilecek düzeyde mevsimlik çiçek ve çalı üretimidir” dedi.

Diyarbakır gül şehrine dönüşecek
Güllerin Diyarbakır’a çok yakıştığını ve öncelikli hedefleri arasında gül yetiştiriciliği olduğunun altını çizen Yaray, gülün bu kentte uyum sağlayan bitki olduğu için bu alana daha fazla yoğunlaşacaklarını dile getirdi. Bu yıl ki hedeflerinin 10 bin gül fidesi üretimini gerçekleştirmek olduğunu aktaran Yaray, bu şekildeki çalışmalarıyla Diyarbakır’ı gül şehrine dönüştüreceklerini iletti.

Hedef yıllık 3 milyon 100 bin bitki üretmek
Diclekent fidanlık alanı projesini gerekli yerlere sunduklarını belirten Yaray, “Yeni Diclekent fidanlık sahamızdaki proje eğer oturtulursa sayısal olarak yıllık 3 milyon mevsimlik çiçek ve 100 bine yakın da çalı türü üretimi hedeflemekteyiz” dedi.

Çalışma kadın istihdamını da artıracak
Planlama yaparken sadece bitki üretimini değil aynı zamanda kadın istihdamını da düşündüklerini ifade eden Yaray, şöyle konuştu:

“Hem istihdam hem de üretimi yapacak kadın çalışanların kendi işini kurabilme becerisine de sahip olabilecek düzeyde bir projemiz var. TOKİ fidanlık repikaj alanındaki çalışmalarımız da bu eksende olacak. Biz bir önceki dönemlerde yaklaşık 10 bine yakın ağaç türlerini dışarıdan almak zorunda kalıyorduk. Repikaj alanımızdaki bu düzenlemeden sonra sayıyı yüzde 50 oranında düşürmeyi hedeflemekteyiz. Yani bu da parasal anlamda ciddi bir rakama tekabül etmektedir. Özet olarak her iki fidanlık alanlarımızda yaptığımız çalışmalarımızla dışa bağımlılığı düşürmek, sıfıra kadar indirgemek. Sonraki süreçlerde merkez ve ilçe belediyelerimize de katkıda bulunmayı planlıyoruz.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri