Diyarbakır Belediyesi eş başkanı Doğan Hatun, 5 aylık görev süresini Tigris habere değerlendirdi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun ile geride bıraktığımız 5 aylık süreci konuştuk; Neler yaptıklarını anlattı.

Naci Sapan/Özel haber

TİGRİS HABER - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun ile geride bıraktığımız 5 aylık süreci konuştuk; Neler yaptıklarını anlattı. Kayyum döneminin tahribatlarını, bunları ortadan kaldırmak için verdikleri mücadeleyi, kat ettikleri mesafeyi masaya yatıran Doğan Hatun, kayyum döneminin halka ait olmayan bir dönem olarak algılanması gerektiğine vurgu yaptı.

Kayyum dönemini, “hafızalaştırma üzerine organize edilen bir belediyecilik anlayışı ile yönetme dönemi” olarak değerlendiren Eş Başkan Doğan Hatun, bütün bunlara rağmen, geleceği nasıl inşa edeceklerine dair planlamalar yaptıklarını, 5 ayda bütün olumsuzluklara rağmen, hafızasızlık zeminin dışında halka dayalı bir hafızanın yeniden devreye girmesi için yaptıkları çalışmaları anlattı.

Eşbaşkan Hatun, Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu ve kentin bileşenleri ile birlikte doğru bir zeminde Diyarbakır’ın misyonuna her alanda zirve yaptıracaklarına inandıklarının altını çizerek, geçmişe dönük eksikleri sitem dolu sözlerle dile getirdi.

Doğan Hatun, sohbetimizin başında, Kentinde beklenti içinde olduğu Vali Murat Zorluoğlu’nun sıkıştıkları bazı konularda desteğini istedi, şöyle dedi;

‘Taşınmazlarımızı istiyoruz’

“Spor tesislerimiz devredilmiş. 46 adet taşınmazımız devredilmiş, arsalarımız çok düşük fiyatlarla satılmış. 24 daire başkanlığımız var, onları oturtacak yer bulamıyoruz. Devredilen taşınmazlarımızın iadesi için hukuki süreçleri başlattık. Meclis kararı ile devirleri feshettik. Ancak hukuki süreç ağır ilerliyor. Diyarbakır halkına ait taşınmazların bir an önce devri gerekiyor. Bu konuda sayın valimizden destek bekliyoruz. Kentin mülki amiri olarak ortaklaşıp, sorunları da ortaklaşarak çözmek istiyoruz. Kentte hizmet konusunda ortaklaşmak gerektiğinin bilincindeyiz” dedi, aynı zamanda yumuşamaya zemin yaratan bir aklı ortaya koydu.

Sorunların çokluğuna işaret eden, ancak sorunların arkasına gizlenmediklerine vurgu yapan Doğan Hatun, sitemlerinin yapılan eksiklere yönelik olduğunu, bütün birimlerin altının boşaltıldığını, bunları yeniden güçlendirip, halkın ve kentin hizmetine yönelik aktif konum yaratmak için gece gündüz çalıştıklarını ifade etti.

Doğan Hatun, bütçeyi aşan plansız harcamaların nasıl yapıldığına dair ciddi bir örnek veriyor, şöyle diyor;

“Kayyumlar son zamanlarda 17 ilçenin yol ihalesini aynı anda yapmış. Hepsini bir arada yapmak mümkün değil, bütçeyi çok aşıyor. Böyle olunca hiçbiri bitiremiyorsunuz, yarım kalıyor. Bu ciddi yüklerin altından kalkmaya çalışıyoruz. Biz bütçeyi adil bir şekilde kentin bütün alanlarına eşit harcamak istiyoruz, öyle de yapacağız. Bütün stratejik planlara sadık kalacağız.”

DİSKİ ve su sorunu

Son zamanlarda su kesintilerinin gündeme gelmesinden dolayı ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ifade ediyor Doğan Hatun. Hatun, “Çok ciddi kaçak tespit ettik. Adamlar, içme suyu hattından kaçak yapmışlar, tarla sulamışlar. Kaçak su kullanımı bizi çok yordu. Tespitler yapıldı, kaçaklar kapatıldı. Şimdi durum normale döndü” dedi.

Yeni isale hattı

Kentin su sorununu ortadan kaldırmak için ikinci isale hattının tamamlanacağını ifade eden Hatun, şunları söylüyor; “Bir kısmı yapılmış, çalışmaları süratlendireceğiz, tamamlayıp, su sorununu çözeceğiz. Şu an 156 köy için yeni su deposu yapıyoruz. Bunun için yakın zamanda ihaleye çıkacağız. Bu arada mevcut 2 bin 200 adet su sondaj kuyusunun bakımını tamamladık. Gözeli su havzasında güneş enerji sistemi kuracağız. Elektrik kesintileri olsa dahi kent susuz kalmayacak.”

50-55 milyon tasarruf

En önemlisi de kurulacak GES’lerle birlikte elektrik parası ödemekten kurtulacak Diyarbakır. Aylık, 50-55 milyon TL elektrik borcu ödeniyor. GES’ler devreye girdiğinde böyle bir paranın ödenmesine gerek kalmayacak, 50-55 milyon TL kentin cebinde kalacak. GES kendini 3-4 yılda amorti edecekmiş. Hatun, böyle bir para ile her ay yeni bir yatırım yapma imkanı bulacaklarını da sözlerine ekliyor.

Eş Başkan Doğan Hatun, mevcut sorunlara rağmen umutlu ve geleceğe dair yapacakları çalışmaları, planladıkları projeleri arka arkaya sıralıyor.

Hafif raylı sistem

Bu konu çok tartışıldı, ancak Hatun’un anlatımına göre sona doğru gelindi. Diyarbakır’ın hafif raylı sistemi Cumhurbaşkanlığının yatırım bütçesinde. Maliyet hesapları yapılmış, yeni birim oluşturulmuş, bu birim direk genel sekreterliğe bağlanmış. Diyarbakır’ın hafif raylı sistemi Eylül-Ekim ayı arasında ihaleye çıkarılacak.

Zarokistanlar

En çok önemsedikleri Zarokistanlardan söz ediyor Doğan Hatun. 2 çocuk kreşinin hazırlıkları konusunda son aşamaya gelinmiş. İngilizce de dahil, çok dilli olacak çocuk kreşleri. Şimdilik 2 adet planlanmış, sonrasında bu kreşlerin sayısının artırılacak, kentin tamamında yaygın hale getirilecek.

Madde Bağımlılığı konusunda ciddi çalışmalarının olduğuna da vurgu yapıyor, ‘Önemsiyoruz’ diyor Doğan Hatun. Bunun için özel bir birim oluşturulmuş. Uzman ekipler hazırlanacak, madde bağımlılarının rehabilitesinin yanı sıra, ailelerin de dâhil edileceği psikolojik destek grupları oluşturulacak. Yani, sosyal sorumluluk birimi adı altında geniş çaplı bir çalışma programı uygulanacak.

JEOTERMAL seracılık

Çok önemli bir projeden söz ediyor Doğan Hatun; Jeotermal seracılık. Çarıklı bölgesinde tespit edilen jeotermal suyun nasıl kullanılacağı konusunda yaptıkları çalışmalar sonucu jeotermal-seracılığa karar verdiklerini ifade ediyor Hatun. O bölgede tarımla uğraşan yurttaşların kent dışına çıkmaması için onlara seracılık eğitimi verilecek. Deneme-yanılma projesi hazırladıklarını, kısa sürede jeotermal seracılığı bu bölgede başlatacaklarını ifade ediyor Eş Başkan Doğan Hatun.

Doğan Hatun, sohbetimizin sonuna doğru yapacakları çalışmaları ana başlıkları ile şöyle anlatıyor;

1-Halk ekmek açılacak

2-Halk lokantaları yaygınlaşacak

3-Kentin 4 ana girişi, Diyarbakır’a yakışacak şekilde dizayn edilecek.

4-Afet Koordinasyon merkezi (AKOM) kurulacak, afet, salgın durumlarında devreye sokulacak.

Ve son noktayı koyuyoruz; Kayyum döneminin bürokratlarına mesaj yolluyor Doğan Hatun, bir dönemin sona erdiğine dikkat çekiyor. Bu bürokratların işe gelmedikleri ve sürekli rapor aldıkları konusu daha önce de gündeme gelmişti. 5 ay ark arakaya alınan raporların yasal olmadığına da işaret ediyor Hatun. Gerekli işlemler yapılmış, ilgili kurumlara bildirilmiş, onların da daha fazla ısrar etmeden bu işi sonlandırmaları gerektiği görüşü ile sohbetimize son veriyoruz.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (16)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Diyarbakır Haberleri