Diyarbakır Barosunun borcu 10 milyon TL

Diyarbakır Barosu'nun, bünyesinde bulunan avukatlara 10 milyon TL adli yardım borcu bulunuyor.

TİGRİS HABER - Bakanlık tarafından ödenek sağlanmadığı için avukatlara ödeme yapılamadığını belirten Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu eski üyesi Mehmet Işık, avukatların ödeme almak için 2-3 yıl beklediğini söyledi.

Diyarbakır Barosu, Adalet Bakanlığı’nın mali gücü yetersiz olan kişilerin dava açma hakkından yoksun kalmaması için geliştirmiş olduğu Adli Yardım sistemi nedeniyle borç batağına düştü.

Adli Yardım sistemine göre mali olanakları yetersiz olan kişiler, davaların harç ve masraflarından muaf tutuluyor ve kendisi için baro tarafından ücretsiz avukat görevlendirmesi yapılıyor. Adli yardımdan yararlanan kişi için baro tarafından görevlendirilen avukatın ücreti ise yargılama gideri olarak Hazineden ödeniyor. Ödeme, Adalet Bakanlığı aracılığıyla Türkiye Barolar Birliğine, Türkiye Barolar Birliği aracılığıyla ilgili baroya, baro tarafından da avukata aktarılıyor.

Ancak sistemin pratikte işlememesi nedeniyle avukatlar almaları gereken ücreti, Adalet Bakanlığı tarafından ödenek sağlanmadığı için tahsil edemiyorlar. Sistemin işlememesi, Diyarbakır Barosu’nu da avukatlara 10 milyon TL borçlu yapmış durumda. Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu eski üyesi Avukat Mehmet Işık, avukatların ödeme almak için iki ila üç yıl beklediğini belirterek, gerek Türkiye Barolar Birliği gerekse Adalet Bakanlığı ile defalarca görüştüklerini ancak sonuç alamadıklarını ifade etti.

Işık şöyle konuştu:

“Ekonomik anlamda dezavantajlı olan başvurucular, başvuru dilekçesine ek olarak adlarına herhangi bir taşınır ve taşınmaz olmadığını gösteren SGK hizmet dökümü, vergi kaydı ve muhtarlıktan temin edilecek fakirlik belgesi ile birlikte baromuzun adli yardım birimine hukuki yardım talebiyle başvuruyorlar. Başvurusu uygun görülen kişilere, sırada bulunan bir avukat hukuki hizmet sunmak üzere atanıyor. Baro olarak Türkiye Barolar Birliği’nden adli yardım ödemesi adı altında düzenli olarak 3 ayda bir ödenek alıyoruz ancak söz konusu ödemelerin miktarıyla Diyarbakır gibi yüksek nüfusa sahip bir şehrin adli yardım giderlerini karşılamak mümkün olmuyor. Baro olarak gerek Türkiye Barolar Birliği ile gerek Adalet Bakanlığı ile yaptığımız görüşmelerden herhangi somut bir sonuç almış değiliz.“ (Haber Merkezi)

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Diyarbakır Haberleri