Sait BAYRAM
TİGRİS HABER - Bağlar’ın yerinde dönüşümü için daha önce hazırlanan yeni projeye devam edileceğini belirten Bucak, yerinde dönüşüm için bütçeyi oluşturarak hayata geçirmek istediklerini, bunun da merkezi hükümetten bağımsız düşünülemeyeceğini vurguladı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak, Diyarbakır merkez Bağlar İlçesine bağlı Kaynartepe Mahallesi 302. Sokakta başlatılan ancak tapu devri yapılmasına rağmen dönüşüm sağlanmadığı için metruk hale dönüşen binaların yerinde dönüşümü konusunda Tigris Haber'e konuştu. Bucak, metruk hale dönüşen binaların, hırsız çetelerine, uyuşturucu madde bağımlılarının merkezi haline gelen bu binalarda yerinde dönüşüme devam edeceklerini ve bu çalışmayı merkezi hükümetten bağımsız düşünmediklerini söyledi.
AYNI PROJEYE DEVAM EDİLECEK
Tigris Haber Gazetesi'nin defalarca gündeme taşıdığı metruk binaların yerinde dönüşümü ile ilgili Tigris Haber'e açıklamalarda bulunan Eşbaşkan Serra Bucak, eski Bağlar’daki yerinde dönüşüm projesinin uzun yıllardır gündemde olduğunu belirterek, mevcut depremin bu sorunu daha da büyüttüğünü söyledi. Bucak, projenin başarıyla hayata geçmesi için merkezi hükümetle işbirliği yapılması gerektiğini vurguladı.
"KAYIMLAR ATANMASAYDI BİTER MİYDİ?"
Eşbaşkan Bucak, Diyarbakır’a 2006-2007 yıllarında yerleştiğinde, dönemin belediye yönetiminin eski Bağlar için bir dönüşüm planı geliştirdiğini hatırladığını söyledi. Ancak, o dönemde yaşanan siyasi değişiklikler ve kayyım atamaları sürecin ilerlemesini engellediğini aktaran Bucak, “Kayyımlar atanmasaydı, ortak bir akılla yerinde dönüşüm gerçekleşebilir miydi, diye hayıflanıyorum. O yıllarda da Bağlar’ın bu sorunu vardı; şimdi depremle birlikte sorun daha da büyüdü" dedi.
"PROJE BÜTÇE VE FON OLUŞTURULARAK HAYATA GEÇİRİLMELİ"
Bucak, dönüşüm projesinin bütçe ve fon oluşturularak hayata geçirilmesi gerektiğini ifade ederek, yerel yönetimlerin tek başına bu süreci yürütemeyeceğini belirtti. Bucak, "Merkezi hükümetle işbirliği çerçevesinde yürütülmesi lazım. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ranta dayalı konut üretiminin ötesinde, dar gelirli insanların konut ve barınma hakkını savunan bir politikayı desteklemesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
“İŞ İNSANLARINA ÇAĞRIDA BULUNDUK"
Toplantılarda iş insanlarına da çağrı yaptıklarını ve birçok iş insanının, yatırımcının bu şehirle gönül bağı kurduğunu bildiklerini ifade eden Bucak, şunları söyledi:
"Bu şehirde yatırım yapıyoruz, zenginleşiyoruz ama bu zenginleşmenin kente dönmesi lazım diyen önemli bir kesim var. Yoksul halkın barınma meselesi çok hayati. İnsanların yaşanabilir konutlara ihtiyacı var. Bu nedenle iş insanlarına çağrı yaptık ve bu çağrıyı son 4 aydır düzenlediğimiz her toplantıda yineledik. 8 yıllık kayyım sürecinin iş insanları çevresinde de hassasiyeti ve dayanışmayı artırdı. Bu şehirle gönül bağı olan ve maddi sermayesi burada olan herkesi bu çalışmaya katmak lazım. Biz de bu süreci koordine etmeye, kendi kaynağımızı ve gücümüzü ortaya koymaya hazırız."