Şevval Filiz - Yılmaz Yiğitler / Özel
TİGRİS HABER - Türkiye geneli 2.doz aşılama oranı yüzde 17’nin üzerindeyken, Diyarbakır’da bu oran yüzde 13 civarında. Batı illerinin birçoğunda ise aşılama oranı yüzde 40’ın üzerinde. Peki, Diyarbakırlı vatandaşlar neden aşı olmuyor? Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan’a göre, pandeminin başından beri sürecin şeffaf yönetilmemesi kafa karışıklığına neden oldu, aşıya karşı tereddüt bu nedenle.
Tigris Haber olarak sokaktaki vatandaşlara da aşı olup olmadıklarını sorduk. Bazı vatandaşlar aşı olduğunu söylerken, vatandaşların büyük bölümü ise aşı olmadıklarını ifade ederek, güvensizliklerini dile getirdiler.
Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, Diyarbakır’da ciddi bir aşı karşıtlığı olmamakla birlikte aşılara karşı bir tereddüdün söz konusu olduğunu, Sağlık Bakanlığının yeterli ve ikna edici bir kampanya yapmadığını söyledi. Turan’a göre, Diyarbakır’da aşılama oranının düşük olmasındaki sebeplerden biride bölgede aşı kampanyalarında hâkim dil dışındaki dillerden kampanya yapılmaması.
“Kafa karışıklığı var”
Pandemi sürecinin güven verici bir şekilde yürütülmediğini ifade eden Turan, “Diyarbakır’da gözlemlediğimiz kadarıyla net bir aşı karşıtlığı olmasa da bir tereddüt var. Aşıya karşı tereddüdün çeşitli nedenleri var. En önemli sebeplerden biride pandeminin başından beri sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmemesi, toplu katılımın sağlanamaması ve sürecin güven verici bir şekilde yönetilmemesidir. Bunun önemli bir etken olduğunu düşünüyoruz. Aşı konusunda da halen bir kafa karışıklığı var. Yeterince kampanya yapılmıyor. İnsanlar Tabip Odasını arayıp, “Aşı olalım mı, olmayalım mı?” dediklerinde, aşının gerekli, etkili ve koruyucu olduğunu anlatıyoruz. Bunları anlattığımızda ikna olabiliyorlar. Ciddi bir kafa karışıklığının olması tereddüde neden oluyor” dedi.
“Kampanyalarda anadiller kullanılmalı”
Aşılamanın artması için Kürtçe ve Zazaca kampanyaların yapılması gerektiğini de ifade eden Turan şöyle konuştu:
“Toplum güvenini ve katılımını sağlayacak aşı kampanyaları yapılabilir. Biz oda olarak yapıyoruz. Hem Kürtçe hem de Türkçe olarak aşı olmaları yönünde çağrıda bulunuyoruz. Ülkemizde yapılan aşılar güvenilir. Halka ulaşabildikleri aşıyı yapmalarını söylüyoruz. Herkes hâkim dili bilmiyor. Aşının faydalarını insanlara Anadillerinde anlatmak gerekir. Bilmediği bir dil üzerinde aktarım yapıldığı zaman karşıdaki bunu anlamayabilir. Özelikle de belli bir yaşın üstünde olan kadınlar hâkim dili bilemediği için aşının önemini bilmiyor olabilirler. Biri bilmediğimiz bir dilde bize bir şey anlatınca herhangi bir karşılığı olmuyor.”
“Sisteme güvenmiyorum”
Gülhan Göden adlı vatandaş, aşı karşıtı olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:
“Aşı olmadım. Çünkü bu sisteme güvenmiyoruz. 20 yıl önce de aşılama yapıldı, o zamandan bu yana hala gençlerimiz engelli bir şekilde yerlerde yatıyor. Bunun üzerinden de rant sağlıyorlar. Aşı vuruyorsun bütün metalar sana yapışıyor. Bu nasıl bir aşı nerden geldi? Bu aşıyı yaptığımızda 6 ay sonra bize ters tepki yapar mı? Bize bir şey olursa kimden hakkımızı soracağız, Sağlık Bakanına soruyorum ne yapmamız gerekiyor?”
Gülseren Erdem adlı vatandaş ise, aşıya güvenmediğini belirterek hiçbir zaman aşı olmayacağını ifade etti. Neden aşıya güvenmiyorsun sorusuna da “Ölüm riski çok olduğu için olmuyorum” diyor.
“Sağlık Bakanlığı aktif çalışma yürütsün”
Salih Sezer adlı vatandaş da aşı olduğunu ifade ederek, uzun vadede oluşan yan etkilerin bilinmemesinin kaygı verici olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:
“Aşı oldum. Aşı olmayanlara şiddetle tavsiye ediyorum. Covid-19’la ilgili Dünya Sağlık Örgütü açıklama yaptı. Herkesin aşı olmasını istiyor, bizde bu tedbirlere uymak zorundayız. Aşılama oranının düşük olduğu yerlerde Sağlık Bakanlığının daha aktif çalışma yürütmesini istiyoruz. Ama 4- 5 sene sonra normal bir pıhtılaşma olursa insanlar o hastalıklardan yine gider. Aşının iyi gelip gelmediğini bilmiyorum.”
Aşıya güven duyduğunu ifade eden Celal Ateş adlı vatandaş da, “Aşı oldum. Aşı yaptığımdan beri hiçbir sorun çıkmadı. Aşıya güveniyorum. Aşı bizi koruyor. Aşının hiçbir zararı yok faydası var. Herkes aşı olsun. 10 gündür oldum hiçbir yan etkisi de yok” ifadelerini kullandı.