Haber: Sait BAYRAM
Kamera/Kurgu: Mevlüt BAĞIRMAZ
TİGRİS HABER - Esnaflardan Ali Güngör, yıkımın bayram sonrasına bırakılması gerektiğine işaret ederek, yıkıma başlanmaması durumunda firma hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.
Geçtiğimiz yıl 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Diyarbakır'da, ağır hasarlı binaların yıkımı sona ererken, Sur İlçesi Melikahmet Caddesi'ndeki tarihi Aşefçiler Çarşısında, yıkım kararı olmasına rağmen, yıktırılmayan 10 katlı hasarlı bina, çarşı esnafını mağdur etti.
11 gündür binanın yıkılmaması nedeniyle binanın çevresindeki esnaflar, iş yapamaz duruma geldi. Yıkımdan 2 gün önce tebligat alan ve kendilerine yer bulunması istenen esnaflar, aradan 11 gün geçmesine rağmen halen binanın yıkılmamasından dolayı duydukları mağduriyeti, Tigris Haber'e anlattı. Yıkıma başlanmaması durumunda firma hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanan 30'a yakın esnaf, bayram öncesi yaşatılan bu sıkıntıdan kurtulmak için yetkililere çağrıda bulundu. Mağdur esnaflar, yıkımın bayram sonrasına bırakılması gerektiğini söyledi.
"11 gün oldu, hala yıkmadılar"
Aşefçiler Çarşısı sorumlusu ve esnaflarından Ali Güngör, hasarlı binanın yıkılacağı yönünde firmanın kendilerine 2 gün öncesinde tebligatta bulunduğunu belirterek, "Eşyalarımızı taşımamızın ardından 11 gün geçmesine rağmen halen hasarlı bina yıkılmadı. Biz onlara buranın yıkımını bayramdan sonra gerçekleştirmelerini istedik. Onlar da bize bunun vebalinin ağır olduğunu söylediler. Madem hasarlı binanın biran önce yıkılması gerekiyordu, neden halen yıkmadılar, anlamadım. Firma elemanları binanın çevresinde sadece güvenlik aldı, küçük kepçelerde binanın birkaç yerini yıkıp gitti. Bayram öncesi mağdur olduk. Alışverişin yoğun olduğu bir dönemde burayı boşaltmaları ve binayı yıkmamaları, bizi iki kere mağdur etmiş oldu. İş yapamıyoruz. Ödemem gereken çek ve senetlerim var. Buradan taşınmam bana 12-15 bin liraya mal oldu. Otomatik kepenkleri söküp ve takmak için 400 bin lira fark ücreti verdim" dedi.
"Firma hakkında suç duyurusunda bulunacağız"
Yıkım kararı olmasına ve kendilerine tebligat yapılmasına rağmen binayı yıkmayan firma hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını ifade eden Güngör şunları söyledi:
"Şimdi ise bizi oyalıyorlar. Yıkımı gerçekleştirmiyorlar. Kepçe giremediği için yıkım yapılamıyormuş. O zaman bizi bu bayram öncesi niye çıkarıp mağdur ettiniz. Anlayamadım. Yıkıma başlanmaması durumunda firma hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Zararlarımızın karşılanmasını istiyoruz. Zaten Sur olaylarında perişan olduk, çeklerimiz kaşe yedi. Bu yüzden insanlara senet vermek zorunda kaldım. İşçilere aylık 15 bin lira ödüyorum. Tezgahı kuramadık. 45 yıldır bu çarşıda esnaflık yapıyorum. Devlete vergi ödüyorum."
Yıkıma karar verilen bina neden yıkılmıyor?
Esnaflardan Mehmet Sevici de, çarşıdaki ağır hasarlı bina için yıkım kararı alındığını hatırlatarak, "Ekipler yıkım için geldi. Şuan yaşadığımız durumda bırakıp gittiler. Bayram ağzında mağdur olduk. Hasarlı binaya yakın bölgede olan esnaf komşularımız daha çok mağdur oldu. Muhatap alacağımız sorumlu bulamıyoruz. Yetkililere sesleniyoruz, biran önce bu duruma bir çözüm bulsunlar. Sonuçta ödememiz gereken çekler, borçlarımız ve kira ücretlerimiz var. Kiracıyız ve mağduruz. Buna bir çözüm bulmaları lazım. Bu durumda insanların can güvenliği de söz konusu. Eninde sonunda bu bina yıkılacak. Bu yüzden yıkımın hızlandırılmasını istiyoruz. Bizim için önemli olan bu binanın yıkılıp, molozlarının ortadan kaldırılmasıdır" şeklinde konuştu.